Museum Rotterdam

Collectie

Ovaal portret van Johan (Jan) de Groot

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Ovaal portret van Johan (Jan) de Groot
beschrijving Ovaal portret van een man, voorstellende mr. Johan (Jan) de Groot, vader van Hugo de Groot. Borstbeeld, aanziend naar rechts. Baard, molensteenkraag, donker kleed. Linksboven gedeeld familiewapen (alleen wapen van Cornets zichtbaar: het doek is tot een ovaal verknipt, waardoor linkerbovenhoek is verdwenen). Opschrift. In zwart gepolitoerde houten lijst in staand rechthoekig formaat, binnenrand verguld, profielranden. Vlak passepartout met ovale uitsparing.
herkomst Dit schilderij behoorde tot een reeks die circa 1760 in het bovenportaal van het huis hing van mr. Adriaen Prins (1692-1780) aan de zuidzijde van het Haringvliet te Rotterdam.
trefwoorden portret, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Voorzijde, drager linksmidden geschilderd "Ao. 1636. / AEtat. 83.". Keerzijde, op nieuw stuk jute: "Johan Hugo de Groot. / vader van Hugo de Groot. / 1554-1640.".
vervaardiger kopie naar: Michiel van Mierevelt (Delft 1566 - Delft 1641)
datering 1636
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 67,0 / br 55,5 / lijst: hg 93,5 / br 81,5 / dp 9,5
associatie heraldiek, Alida van Overschie, Johan Hugo de Groot, Hugo de Groot, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Haringvliet, Adriaen Prins, Michiel Jansz. van Mierevelt
vorm & decoratie persoon, man, wapen
inventarisnr. Museum Rotterdam 10522-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken