Museum Rotterdam

Collectie

Portret van Johan van der Veeken (1549-1616), bewindhebber tussen 1602 en 1616

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Portret van Johan van der Veeken (1549-1616), bewindhebber tussen 1602 en 1616
beschrijving Ovaal staand portret van Johan van der Veeken in VOC lijst. Hans van der Veken (1549-1616) was de rijkste Rotterdammer van zijn tijd. Refugié uit Vlaanderen, koopman, reder en bankier, en een van de oprichters van de Rotterdamse koopmansbeurs en de Rotterdamse Kamer van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Van 1602 tot 1615 bewindhebber van de VOC. Daarnaast was hij geldschieter aan de Republiek en vriend van Johan van Oldenbarnevelt. Gehuwd met Johanna Quingets. Het schilderij is een kopie, mogelijk naar een portret door Paul van Someren in het Szépmuvészeti Múzeum te Boedapest. In groene boomstamlijst. Vergulde kruisband, vergulde binnenlijst. Aan top verguld wapenschild, aan onderzijde vergulde banderol met zwart opschrift.
herkomst Langdurig bruikleen Rijksmuseum Amsterdam. Dit portret hing oorspronkelijk in het verkooplokaal van het nieuwe Oost-Indisch Huis aan de Boompjes te Rotterdam.
trefwoorden portret, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Banderol op lijst in zwarte verf: "16 JOHAN VAN D' VEEQUE. 02".
vervaardiger Pieter van der Werff (Kralingen 1665 - Rotterdam 1722)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1696 - 1722
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 81,0 / br 68,0 / lijst: hg 99,0 / br 83,0 / totaal met schild hg 103,0
associatie Oldenbarnevelt, Verenigde Oostindische Compagnie, VOC, VOCR, Oost-Indisch Huis, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Boompjes, bewindhebber, Veeque, Veeken, Veken, Veecque, migratie, Vlaanderen, Zuidelijke Nederlanden, Kralingen, kolonie
vorm & decoratie man, persoon, baard, kraag
inventarisnr. Museum Rotterdam 10578-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken