Museum Rotterdam

Collectie

IJsvermaak op de Maas bij de Witte of Wester Nieuwehoofdpoort

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel IJsvermaak op de Maas bij de Witte of Wester Nieuwehoofdpoort
beschrijving Schilderij: olieverf op paneel. Liggende rechthoek, in geornamenteerde vergulde lijst. Gezicht over de bevroren Maas vanuit het oosten ter hoogte van de Leuvehaven naar het westen. Aan de westzijde van de ingang van de Leuvehaven de Wittepoort of Wester Nieuwehoofdpoort (1854 afgebroken). De grote stellingmolen is De Oranjeboom, een korenmolen ten noorden van de toegang tot de Zalmhaven (omstreeks 1865 gesloopt). De houten standerdmolen op de voorgrond is De Pelikaan, ten zuiden van de toegang tot de Zalmhaven, ook een korenmolen uit omstreeks 1620, vervangen door een stenen stellingmolen. Rechts van De Pelikaan de eerste houtzaagmolen van Rotterdam (in 1620 diende Hendrick Cornelisz. van Alkmaar hiertoe een verzoek in). Arrenslee met familiewapen (Mees?) en deftig echtpaar op de voorgrond.
herkomst Aangekocht met steun van Stichting Bevordering van Volkskracht en de Erasmusstichting.
trefwoorden stadsgezicht, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Voorzijde, paneel, op vlag, geschilderd: "H. De Meyer 1689" (slecht leesbaar). Voorzijde, op lijst een metalen plaatje met opschrift: "1620 Hendrik De Meyer 1690 / (Ec. Holl.)".
vervaardiger Hendrick de Meijer (Rotterdam circa 1620 - Rotterdam vóór 1698)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1689
materiaal verf, olieverf, hout
afmetingen (cm) paneel: hg 71,0 / br 105,0 / lijst: hg 95,0 / br 130,0 / dp 7,5
associatie Erasmusstichting, stadsgezicht, riviergezicht, topografie, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Maas, ijsvermaak, winter, Leuvehaven, Witte poort, Wester Nieuwehoofdpoort
vorm & decoratie rivier, ijs, molen, stadspoort, vlag, arrenslee, figuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 10786

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken