Museum Rotterdam

Collectie

Ester ontvangt het bevel over vervolging der joden

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Ester ontvangt het bevel over vervolging der joden
beschrijving Schoorsteenstuk, olieverf op doek, zonder lijst. Ester, gezeten in haar vertrek in het paleis van koning Ahasveros (Xerxes), heeft net het bevel gelezen dat de koning op aanraden van Haman heeft uitgevaardigd waarin staat alle Joden in zijn rijk moeten worden gedood en hun bezittingen geconfisqueerd. De kopie van het bevel is haar gebracht door de paleisbediende Hatach, die rechts achter Ester staat en naar buiten wijst, als om duidelijk te maken dat hij de kopie heeft gekregen van Esters oom Mordechai die rouwend in de Koningspoort zit. De twee vrouwen op achtergrond zijn bedienden van Ester; haar kroon en het bevel liggen op de tafel voor haar. De voorstelling is gebaseerd op Oude Testament Ester 4:5-10.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden schoorsteenstuk, behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, hout, verf, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 202,0 / br 107,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Josua van Belle, bijbel, religie, Ester, Esther, Oude Testament, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11052

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken