Museum Rotterdam

Collectie

Portret van “Het bestuur van het Heilige Geesthuis in 1899”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Portret van “Het bestuur van het Heilige Geesthuis in 1899”
beschrijving Liggend rechthoekig portret van Rotterdamse regenten, voorstellende het bestuur van het Heiligegeesthuis uit 1899. Afgebeeld zijn van links naar rechts: J. van der Hoeven (postuum), J.J.M. Blankenheym, J.J. Gleichman (postuum), S. Muller Hzn, H. Vaillant (amanuensis), E. van Rijckevorsel,; in de schoorsteenspiegel het portret van de schilder. De personen zijn geportretteerd in de Louis XVI regentenkamer. Zwart-bruin gepolitoerde lijst, geprofileerd.
herkomst Regentenkamer, zoals deze in 1898 was overgebracht van de Hoogstraat naar de nieuwbouw aan de Gerard Scholtenstraat. Bij die gelegenheid werd het houtwerk groen geschilderd met vergulde decoratie, nieuwe bespanning aangebracht (verticale stroken van wit met oker/goudkleur), en geschilderde behangsels van Fabri.
trefwoorden groepsportret, portret, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz linksonder, gesigneerd en gedateerd: "Huib Luns / 1915". Lijst: "HET BESTUUR HEILIGE GEESTHUIS 1899".
vervaardiger Huib Luns (Parijs 1881 - Amsterdam 1942)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1915
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 127,0 / br 198,5 / lijst: hg 151,5 / br 222,5
associatie Rotterdam, Noord, Oude Noorden, Gerard Scholtenstraat, Heilige Geesthuis, Heiligegeesthuis, Oudemannenhuis, Oude mannenhuis, Schielandshuis, Hubert Marie Luns, Lodewijk XVI, Louis XVI, Louis Seize
vorm & decoratie persoon, man
inventarisnr. Museum Rotterdam 11085-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken