Museum Rotterdam

Collectie

Schoorsteenstuk uit de Regentenkamer van het Gasthuis aan de Hoogstraat: Christus geneest een bedlegerige man in het bad Bethesda (Joh. 5: 1-9)

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Schoorsteenstuk uit de Regentenkamer van het Gasthuis aan de Hoogstraat: Christus geneest een bedlegerige man in het bad Bethesda (Joh. 5: 1-9)
beschrijving Liggend formaat. Olieverf op doek. Bruin gebeitste profiellijst. Centraal een knielende man naar rechts gewend met slaapmat (deken, stro) op de schoot. Rechts Jezus die met zijn rechterhand een gebaar naar de knielende man maakt. Achter en naast Jezus vier mannen. Links een groep mannen en een vrouw, op de voorgrond de naakte rug van een man die op een matras zit. Allen kijken naar Jezus en de knielende man. Op de achtergrond aanschouwen drie personen, waarvan een liggend op een bed, vol verwachting een engel die zich richting het bad Bethesda begeeft. Achter hen de gevel van een klassiek gebouw met zuilen en nissen met beelden, landschappelijke omgeving.
herkomst Maakte tot 1879 deel uit van de schoorsteenbetimmering in de Regentenkamer van het Gasthuis aan de Hoogstraat.
trefwoorden schoorsteenstuk, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger toeschrijving: Tobias van Nijmegen (Rotterdam circa 1665 - ?)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1690 - 1695
materiaal linnen, verf, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 160,0 / br 232,0 / lijst: hg 174,5 / br 250,0 / dp 7,5
associatie Gasthuis, Regentenkamer, ziekenzorg, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, Christus, Betzata, Betesda, Betsaïda, matras, bijbel, religie, klassiek
vorm & decoratie vrouw, man, bijbels persoon
inventarisnr. Museum Rotterdam 11090-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken