Museum Rotterdam

Collectie

Bijbelse voorstelling: Abimelech geeft Sara aan Abraham terug

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bijbelse voorstelling: Abimelech geeft Sara aan Abraham terug
beschrijving Abraham woont met zijn vrouw Sara als vreemdeling in de Negev en geeft daar Sara voor een zuster van hem uit. Abimelech, de koning van Gerar, begeert Sara, neemt haar van Abraham af en voert haar zijn woning binnen. Voordat hij met haar slaapt, zendt god Abimelech een droom waarin Abimelech wordt verteld dat Sara al getrouwd is, dat het hem zijn leven zal kosten als hij ook maar een vinger naar haar uitsteekt en dat hij Sara dient terug te geven aan Abraham. Abimelech geeft daarom Sara aan Abraham terug, plus "schapen, runderen, ook dienstknechten en dienstmaagden" en duizend zilverlingen (Genesis 20:2-18). Voorgesteld is de teruggave van Sara, staand naast de troon van Abimelech, aan Abraham; Abimelech zit op een troon onder een baldakijn buiten zijn paleis. Rechts op de voorgrond een pot met geld, op de achtergrond het geschonken personeel. De obelisk geeft aan dat het verhaal zich in het (midden)Oosten afspeelt.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 321,0 / br 174,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Leuvebrugsteeg, Josua van Belle, bijbel, religie, Oude Testament, geschenk, Abraham, Sara, Abimelech, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11096

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken