Museum Rotterdam

Collectie

Laban bij Jacob

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Laban bij Jacob
beschrijving Na eerst met Lea, daarna met Rachel, dochters van Laban, getrouwd te zijn en nog zes jaar voor Laban te hebben gewerkt, vlucht Jacob met Lea, Rachel en kinderen, kudden en tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen naar het land van Gilead zonder van zijn oom Laban afscheid te nemen. Laban achtervolgt Jacob, maar God waarschuwt hem dat hij Jacob en zijn bezittingen geen haar mag krenken. Dus volgt er alleen een conversatie, en sluiten Jacob en Laban een verdrag. (Genesis, 31:22-43) Voorgesteld is het moment waarop Laban aan Jacob vraagt waarom Jacob er stiekem vandoor is gegaan, waardoor Laban geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn dochters en kleinkinderen. Een van de dochters, waarschijnlijk Lea, zit met een kleinkind voor de tent; het vee is afgebeeld, evenals het krijgsvolk van Laban.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 322,0 / br 130,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Leuvebrugsteeg, Josua van Belle, bijbel, religie, Oude Testament, Laban, Jacob, Elias van Nijmegen, slavernij, kolonie
vorm & decoratie figuur, vrouw, man, kind
inventarisnr. Museum Rotterdam 11097

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken