Museum Rotterdam

Collectie

Naomi, Ruth en Orpa

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Naomi, Ruth en Orpa
beschrijving Elimelech en Naomi vluchten met hun twee zonen tijdens een hongersnood van Juda naar Moab. In Moab sterft Elimelech en daarna trouwen de zonen met Moabitische vrouwen: Ruth en Orpa. Na verloop van tijd sterven ook de zonen, weduwe Naomi blijft met twee verweduwde kinderloze schoondochters achter en besluit terug te gaan naar Juda. Op weg naar Juda wil ze de schoondochters terugsturen naar Moab, hun eigen land, in de hoop dat ze daar zullen trouwen en toch nog kinderen krijgen. Orpa gehoorzaamt haar schoonmoeder en gaat terug. Ruth daarentegen gaat met haar schoonmoeder mee naar Juda. Daar zal ze uiteindelijk trouwen met Boaz, uit welk huwelijk Obed wordt geboren, de vader van Isai, en dus de grootvader van David. (Ruth 1:14-15) Voorgesteld is het moment dat Orpa zich afwendt om terug te gaan naar Moab, terwijl Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vastklampt. Stadspoort op achtergrond, links voor een soort tolpaal of zo. Het compositieschema is ontleend aan voorstellingen van de ontmoeting van Maria en Elisabeth (visitatie).
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 321,0 / br 114,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Leuvebrugsteeg, Josua van Belle, bijbel, religie, Oude Testament, Naomi, Ruth, Orpa, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11098

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken