Museum Rotterdam

Collectie

Eliëzer voor Betuël

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Eliëzer voor Betuël
beschrijving Eliëzer, knecht van Abraham, wordt met tien kamelen en kostbaarheden naar Abrahams geboorteland gestuurd om daar een vrouw voor Abrahams zoon Isaak te vinden. Bij een waterput aldaar vindt hij Rebecca, de dochter van Bethuël (zelf een zoon van Abrahams broer Nachor). Rebecca geeft Eliëzer en zijn kamelen te drinken, daarna doet Eliëzer haar armbanden om en een neusring in. Rebecca brengt hem vervolgens naar het huis van haar vader, waar ook haar broer Laban woont. Eliëzer vraagt aan Bethuel om de hand van Rebecca voor Isaak. Als Bethuel en Laban hebben ingestemd, haalt Eliëzer cadeaus te voorschijn: "zilveren kleinoden en gouden kleinoden, en klederen" die hij aan Rebecca geeft, en "hij gaf ook aan haar broer en aan haar moeder kostelijkheden" (Genesis 24:50-53). Voorgesteld is het moment dat Eliëzer voor Bethuel knielt om de hand van Rebecca te vragen. De mand met kleren en de andere geschenken staan klaar. Links broer Laban, rechts achter Rebecca haar moeder Milca. De scène speelt zich af in de open lucht, voor een gebouw.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 322,0 / br 125,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Josua van Belle, bijbel, religie, Oude Testament, geschenk, Eliëzer, Betuël, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11099

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken