Museum Rotterdam

Collectie

Bathseba vraagt Salomo om toe te stemmen in een huwelijk van Adonia met Abisagh

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bathseba vraagt Salomo om toe te stemmen in een huwelijk van Adonia met Abisagh
beschrijving Adonia, de oudst levende zoon van koning David, doet nog tijdens Davids leven een gooi naar het koningschap maar de jongere Salomo is hem voor en neemt Davids troon over. Adonia wordt verliefd op Abisach, een schoonheid uit Sunem die voor David op z’n oude dag zorgde. Na de dood van David vraagt Adonia aan Batseba, weduwe van David, of zij aan haar zoon Salomo toestemming wil vragen voor een huwelijk van Adonia met Abisach. Salomo ontving zijn moeder vriendelijk, knielde eerst voor haar en liet toen een troon voor haar naast de zijne zetten. Op het verzoek van Batseba namens Adonia reageerde hij echter uiterst agressief. Als Batseba voor Adonia pleitte kon hij Adonia net zo goed meteen het koningschap geven. Adonia werd vervolgens op bevel van Salomo vermoord. (1 Koningen 2:9-24) Voorgesteld is het moment waarop Bathseba het verzoek van Adonia aan Salomo overbrengt. Mogelijk is de man met speer in de hand Joab, legeraanvoerder en heimelijk op de hand van Adonia.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 322,0 / br 129,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Josua van Belle, religie, bijbel, Oude Testament, Bathseba, Salomo, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11100

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken