Museum Rotterdam

Collectie

Abigael voor David

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Abigael voor David
beschrijving Abigael is de vrouw van Nabal, een rijke veeboer. David is op de vlucht voor Saul en beschermt met zijn mannen de kudden van Nabal. Op een geven moment wil David daar iets voor terughebben, namelijk voedsel, wol en bescherming, maar Nabal weigert dat. David neemt zich voor Nabal aan te vallen. Dit hoort Abigael die haastig “tweehonderd broden, twee lederzakken wijns, en vijf toebereide schapen, en vijf maten geroost koren, en honderd stukken rozijnen en tweehonderd klompen vijgen” op ezels laat laden en zich naar David spoedt. Omdat Abigael achter deze voorraden aanrijdt ziet David eerst de knechten; nog kwaad op Nabal, zweert hij alle mannelijke familie van Nabal te zullen doden. Dan komt Abigael te voorschijn, zegt dat Nabal een stomkop is naar wie David niet moet luisteren, en biedt alle etenswaren ten geschenke. David accepteert en ziet af van een tocht tegen Nabal. Weer thuis bij Nabal, vertelt Abigael wat ze heeft gedaan, de man krijgt een hartaanval en sterft tien dagen later. David vraagt Abigael ten huwelijk. (1 Samuel, 25:14-44) Voorgesteld is het moment waarop Abigael met haar geschenken voor David knielt.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 322,0 / br 125,0
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Josua van Belle, bijbel, religie, Oude Testament, geschenk, Abigael, David, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11101

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken