Museum Rotterdam

Collectie

Verspieders ontsnappen uit Jericho

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Verspieders ontsnappen uit Jericho
beschrijving De verspieders waren door Jozua gezonden om Jericho te verkennen; zij logeerden daar bij de hoer Rachab die in een stadsmuurhuis woonde. Hun komst was bekend geworden en de koning van Jericho stuurde soldaten om de verspieders bij Rachab gevangen te laten nemen. Rachab verborg haar gasten op het dak van haar huis onder vlashopen en liet ze vervolgens aan de buiten stads zijde van haar huis ontsnappen. In ruil daarvoor beloofden de verspieders dat Rachabs huis zou worden gespaard bij de inneming van Jericho; zij moest een rood koord ter herkenning uithangen (Jozua 2:1-24) Voorgesteld is het moment waarop Rachab afscheid neemt van haar gasten die al buiten de stadsmuur zijn.
herkomst Samen met delen betimmering uit pand Leuvehaven 103, huis van Josua van Belle II (1680-1738). Kadasterkaart 1832, H 131 (Leuvehaven westzijde, een huis ten zuiden van de Leuvebrugsteeg).
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1731
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 322,0 / br 109,0
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, Josua van Belle, bijbel, religie, Oude Testament, Jericho, verspieder, Elias van Nijmegen, kolonie
inventarisnr. Museum Rotterdam 11102

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken