Museum Rotterdam

Collectie

Kruiend ijs bij het westelijk havenhoofd van Delfshaven op 2 januari 1565 tijdens de koudegolf in de Kleine IJstijd

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Kruiend ijs bij het westelijk havenhoofd van Delfshaven op 2 januari 1565 tijdens de koudegolf in de Kleine IJstijd
beschrijving Paneel, rechthoekig, liggend, in oorspronkelijke zwart geverfde houten lijst. Kruiend ijs te Delfshaven, ijsgang bij het havenhoofd te Delfshaven; haven en rivier bevroren, vissersschepen in het ijs, dansende mensen, het 'Vrouwenhuis' bedolven onder het ijs en geestelijken daar naartoe op weg; opschrift voorval op kade rechtsonder.
herkomst Schilderij oorspronkelijk afkomstig uit de Weeskamer van het stadhuis te Delft. Eigendom Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG).
trefwoorden stadsgezicht, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk "Ao 1565 den 2 Januarii namiddach met die vloet in een groet quertier uers is een ysgebercht ghecomen op 't hoeft tot Delfshaven, hoegh wesende 23 roe voet en langh 19 roeden" (omgerekend is dat meer dan 6 meter hoog en bijna 70 meter lang).
vervaardiger Cornelis Jacobsz van Culemborch
plaats vervaardiging Nederland, Delft?
datering 1565
materiaal hout, olieverf
afmetingen (cm) paneel: hg 78,0 / br 135,0 / lijst: hg 98,0 / br 152,0 / dp 10,5
associatie topografie, Rotterdam, Delfshaven, haven, visserij, natuurramp, natuurverschijnsel, reportage, beeldverslag, winter, Kleine IJstijd
vorm & decoratie haringbuis, zeilschip, schip
inventarisnr. Museum Rotterdam 11113

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken