Museum Rotterdam

Collectie

Schoorsteenstuk met interieur van de zeilmakerij van Joris Willeken in Rotterdam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Schoorsteenstuk met interieur van de zeilmakerij van Joris Willeken in Rotterdam
beschrijving Schoorsteenstuk. Schilderij op doek, staand formaat, in later aangebrachte platte gefineerde lijst. Interieur van de zeilmakerij van Joris Willeken. Op de voorgrond op een met doek belegde plavuizen vloer en aan een lage tafel vier zeilmakers, zittend op een kist en bankjes, aan het werk; op de achtergrond, links, een zeilmaker, mogelijk een leerjongen, bij een geopende kast met voorwerpen; achterwand (voorgevel?) een glazen pui met een deur in het midden; rechterwand een verzameling priemen; op een soort gaanderij, hangend aan de balken een voorraad rollen en pakken zeildoek. Het schilderij aan de bovenzijde afgesloten met hangende gordijnen.
herkomst Zeilmakerij van Joris Willeken aan het Fransche Water (Wijk E no 4 later de St. Laurensstraat), geschonken door kleinzoon en laatste eigenaar Joris Willeken (geboren 1820). Bedrijf later verplaatst naar Nieuwehaven.
trefwoorden schoorsteenstuk, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger onbekend
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1790 - 1810
materiaal verf, olieverf, hout, mahoniehout
afmetingen (cm) hg 92,0 / br 68,0
associatie arbeid, Rotterdam, Stadscentrum, ambacht, bedrijf, zeilmaker, zeilmakerij, handwerk, gilde, nijverheid, scheepvaart, zeilvaart, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Sint Laurensstraat, Korte Torenstraat, Gedempte Blindemanswater, Gedempte Franschewater, Gedempte Spinhuiswater
vorm & decoratie interieur, werkplaats, winkel, zeilmakersgereedschap, vethoorn, marlpriem, splitshoorn, klophamer, naaigerei, garen, ellenmaat, meetgerei, zeildoek, schrijflei, meubilair
inventarisnr. Museum Rotterdam 11114

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken