Museum Rotterdam

Collectie

Gezin van Darius bij Alexander de Grote

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Gezin van Darius bij Alexander de Grote
beschrijving In de slag bij Issos in 333 v. Chr. verslaat Alexander de legers van de Perzische koning Dareios, die op de vlucht slaat. Wel valt het gezin van Dareios, bestaande uit zijn moeder, zijn vrouw Stateira, twee dochters en een vijfjarig zoontje, in handen van Alexander. Tegen de verwachting in laat hij hen niet doden, maar handhaaft hun status; zij zullen koningin, prins en prinses worden genoemd. In 324 zou Alexander met een dochter van Dareios trouwen die evenals haar moeder Stateira heette. Voorgesteld is het Macedonische tentenkamp; links op de voorgrond Stateira in een blauw kleed met twee kindertjes, naast haar, het haar bedekt, de moeder van Dareios; daarachter bedienden en mogelijk nog een veel oudere dochter van Dareios. Rechts op de voorgrond komt Alexander uit zijn tent. Achter hem staat waarschijnlijk Hephaistion, vriend en legeraanvoerder die door Dareios' moeder eerst voor Alexander werd aangezien. De voorstelling prijst 'grootmoedigheid in overwinning' aan als deugd. Ook de (seksuele) gematigdheid van Alexander die dochters en vrouw van Dareios als oorlogsbuit had kunnen beschouwen, wordt met deze voorstelling ten voorbeeld gesteld. Behoort tot een serie van vier behangselstukken, Scipio's grootmoedigheid (11224), Cloelia bij de Tiber (11225), De overdracht van Stratonike aan Antiochus (11226), waarin vrouwen zich in de macht van mannen bevinden, maar eerbaar kunnen blijven dankzij de grootmoedigheid van die mannen.
herkomst Afkomstig uit het in 1901 afgebroken huis Katwijk gelegen achter Boompjes 70 te Rotterdam en strekkend tot de Scheepmakershaven. Het pand werd afgebroken ten behoeve van de aanleg van de Rederijstraat.
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger toeschrijving: Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1730 - 1750
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 319,0 / br 278,0
associatie historiestuk, Griekse geschiedenis, grootmoedigheid, terughoudendheid, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Boompjes, Scheepmakershaven, Rederijstraat, Katwijk, Elias van Nijmegen
inventarisnr. Museum Rotterdam 11223

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken