Museum Rotterdam

Collectie

Grootmoedigheid van Scipio

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Grootmoedigheid van Scipio
beschrijving Bij de verovering van Carthago Nova in Spanje (210 v. Chr.) maken de Romeinse troepen een buitengewoon mooie jonge vrouw buit die zij aan hun legeraanvoerder Scipio aanbieden. Bij ondervraging komt Scipio er achter dat zij verloofd is met een lokale krijgsheer. Hij geeft de vrouw terug aan haar verloofde, samen met het geld dat de ouders van het meisje hadden geboden om haar vrij te kopen. (bron: Livius) Voorgesteld is het moment dat de verloofde man z'n dankbaarheid aan Scipio uitspreekt. De opgeluchte ouders staan achter de hoofdscène. Op de voorgrond een knecht met een pot geld (de vrijkoopsom). De scène is vaak uitgebeeld (bijvoorbeeld door Poussin) en heet de grootmoedigheid van Scipio. Ook wel 'de terughoudendheid van Scipio' (Continentia) waar het seksuele element meer accent krijgt. De parallel met Alexander die niet de vrouw van Dareios verkracht, is duidelijk. BBehoort tot een serie van vier behangselstukken, Alexanders terughoudendheid (11223), Cloelia bij de Tiber (11225), De overdracht van Stratonike aan Antiochus (11226), waarin vrouwen zich in de macht van mannen bevinden, maar eerbaar kunnen blijven dankzij de grootmoedigheid van die mannen.
herkomst Afkomstig uit het in 1901 afgebroken huis Katwijk gelegen achter Boompjes 70 te Rotterdam en strekkend tot de Scheepmakershaven. Het pand werd afgebroken ten behoeve van de aanleg van de Rederijstraat.
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger toeschrijving: Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1730 - 1750
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 319,0 / br 263,0
associatie historiestuk, Romeinse geschiedenis, grootmoedigheid, terughoudendheid, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Boompjes, Scheepmakershaven, Rederijstraat, Katwijk, Elias van Nijmegen
inventarisnr. Museum Rotterdam 11224

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken