Museum Rotterdam

Collectie

Cloelia aan de Tiber

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Cloelia aan de Tiber
beschrijving In 506 v.Chr. sloten de Romeinen een wapenstilstand met de Etrurische koning Lars Porsena, of Porsenna, waarbij Porsenna tien Romeinse meisjes en tien jongens als gijzelaar ontving. Tot de meisjes behoorde de dappere Cloelia. Zij wist te paard met haar gezellinnen aan de bewakers te ontkomen, zwom de Tiber over en kwam zo terug in Rome. Vervolgens eiste Porsenna van de ontsnapte meisjes Cloelia terug; anders zou hij de wapenstilstand verbreken. De Romeinen gaven Cloelia aan Porsenna die had beloofd haar geen kwaad te zullen doen. Porsenna prees Cloelia voor haar moed en gaf uiteindelijk terug aan de Romeinen samen met de rest van de jongens die gegijzeld waren. Later richtten de Romeinen bij de via Sacra een standbeeld op dat Cloelia te paard voorstelde. (bron: Livius, Ab Urbe Condita, 2.13.6-11) Afgebeeld is het moment van Cloelia's ontsnapping, met twee andere maagden. Links op de voorgrond de riviergod Tiber, op de achtergrond een standbeeld van de Wolvin met Romulus en Remus om aan te geven dat het verhaal zich vlakbij Rome afspeelt. Behoort tot een serie van vier behangselstukken, Alexanders terughoudendheid (11223), Scipio's grootmoedigheid (11224), De overdracht van Stratonike aan Antiochus (11226), waarin vrouwen zich in de macht van mannen bevinden, maar eerbaar kunnen blijven dankzij de grootmoedigheid van die mannen.
herkomst Afkomstig uit het in 1901 afgebroken huis Katwijk gelegen achter Boompjes 70 te Rotterdam en strekkend tot de Scheepmakershaven. Het pand werd afgebroken ten behoeve van de aanleg van de Rederijstraat.
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger toeschrijving: Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1730 - 1750
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 319,0 / br 262,0
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Boompjes, Scheepmakershaven, Rederijstraat, Katwijk, historiestuk, dapperheid, grootmoedigheid, Elias van Nijmegen
vorm & decoratie legendarisch persoon, vrouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 11225

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken