Museum Rotterdam

Collectie

Antiochus en Stratonice

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Antiochus en Stratonice
beschrijving Antiochus, de zoon van Seleucis, koning van Syrië, leed aan een ziekte van onbekende oorzaak. De arts Erasistratos wist de diagnose te stellen: Antiochus was dodelijk verliefd, en wel op Stratonike, de jonge vrouw van zijn vader en dus zijn stiefmoeder. De therapie van Erasistratos bestaat er uit dat hij Seleucis overreedt om Stratonike aan Antiochus te geven. Daarna geneest Antiochus snel. Bovendien maakt Seleucis z'n zoon en vrouw tot koning en koningin. (bron Plutarchus, Leven van Demetrios) Voorgesteld is het moment dat de oude Seleucis de jeugdige Stratonike aan Antiochus geeft, die op zijn ziekbed ligt. Op het tafeltje op de voorgrond enige medicijnflesjes in klassieke vormgeving. Behoort tot een serie van vier behangselstukken, Alexanders terughoudendheid (11223), Scipio's grootmoedigheid (11224), Cloelia bij de Tiber (11225), waarin vrouwen zich in de macht van mannen bevinden, maar eerbaar kunnen blijven dankzij de grootmoedigheid van die mannen.
herkomst Afkomstig uit het in 1901 afgebroken huis Katwijk gelegen achter Boompjes 70 te Rotterdam en strekkend tot de Scheepmakershaven. Het pand werd afgebroken ten behoeve van de aanleg van de Rederijstraat.
trefwoorden behangsel, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger toeschrijving: Elias van Nijmegen (Nijmegen 1667 - Rotterdam 1755)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1730 - 1755
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 319,0 / br 263,0
associatie historiestuk, klassiek, grootmoedigheid, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Boompjes, Scheepmakershaven, Rederijstraat, Katwijk, Elias van Nijmegen
vorm & decoratie legendarisch persoon, man, vrouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 11226

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken