Museum Rotterdam

Collectie

Geschilderd plafond, met ovaal middengedeelte, met onder meer Apollo en Minerva

Beeld 1
Beeld 2

Vorig object Terug naar zoekresultaten

Objectgegevens

titel Geschilderd plafond, met ovaal middengedeelte, met onder meer Apollo en Minerva
beschrijving Godenhemel, met als hoofdfiguur Apollo, herkenbaar aan de lier in zijn rechterhand; met zijn linkerhand strooit hij goud en zilver uit. Rechts van hem Demeter (Ceres), godin van de oogst, met een hoorn des overvloeds, gevuld met diverse soorten graanhalmen en juwelen. Links van Apollo zit Athene (Minerva) met een schrijvend of lerend kind of putto aan haar knieën, achter haar een wereld- of hemelbol, astronomische meetinstrumenten, een putto die op de bol aan het meten is, en een groepje van vier putti waarvan een een passer hanteert. Daarboven komt een godin met vleugels (Flora?) aanzweven die bloemen uitstrooit en een bloemenmand onder haar arm heeft. Voor Demeter, Apollo en Athene een groep van drie putti die met elkaar lijken te praten. Hoog in de wolkenlucht nog een groepje goden, onder wie Zeus (Jupiter). De vier hoekstukken: putti met hemelbol (dierenriem: astrologia), putti met hemelbol (armillarium: astronomia), putti met aardbol (geografia), putti met beeldhouwwerk en palet (sculptura en pictura). In het krulwerk is een profielportret opgenomen: in 1959 naar een foto geschilderd portret 'à l'antique' van de schenker van het plafond, H.W.A. van Oordt (1888-1975).
herkomst Boompjes 18 (later Bolwerk 14), Rotterdam, dat tussen 1757 en 1759 voor Hendrik van Oordt (1710-1805) werd gebouwd en in 1959 werd gesloopt.
trefwoorden plafondschildering, schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger atelier Van Nijmegen / Gerard Sanders? / Dionys van Nijmegen? / portret: Evarardus F.C. Warffemius (Delft 1885 - Rotterdam 1969)
datering 1757 - 1765
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) totaal: hg 525,0 / br 657,0 / ovaal: hg 321,0 / br 446,0
associatie H.W.A. van Oordt, Boompjes, Bolwerk, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, régence, mythologie, Apollo, Minerva, Athene, Demeter, Ceres, Zeus, Jupiter, Flora, stijlkamer
vorm & decoratie plafond, persoon, figuur, man, vrouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 11305

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken