Museum Rotterdam

Collectie

Houten gevelbord van een blokmakerij aan de Leuvehaven met “Int GeKroonde Ynblock”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten gevelbord van een blokmakerij aan de Leuvehaven met “Int GeKroonde Ynblock”
beschrijving Zeer gedetailleerd gebeeldhouwd gevelbord met werkplaats van blok-, mast- en pompmakerij. Tafereel wordt gedomineerd door een groot, gekroond drieschijfsblok (gijnblok) midden-boven. Links en rechts daarvan hangt een mars. In het midden wordt een lenspomp geboord door de meester en zijn leerling (ter linkerzijde). De buis voor de pomp ligt vastgeklemd op een boorbank en wordt met een lepelboor uitgehold; deze wordt met een wagentje met een gaffel op hoogte gehouden. Rechts is een knecht bezig met het hakken in ruwe vorm van een vioolblok met behulp van een dissel, terwijl een hondje toekijkt. Een tweede leerling doet krullen in een mand. Te onderscheiden zijn voorts als gereedschappen en producten: boven van links naar rechts: een kleine houten pomp, tweeschijfsblok, rakklootjes, onderdelen van de mastwortel, eenschijfsblok, mars van de grote mast, jufferblokken (of doodshoofdblokken), wandklootjes, vioolblok, kneveltjes voor lopend want, bram- en marszeilschootblok, wantklootjes, mars van de fokkemast, houten pompje, delen van de mastwortel (daaronder booromslagen en lepelboren), tweeschijfsblok en wantklootjes. Links een draaibank met draaigutsen en een hakmes. Hierboven gutsen en een steekbeitel in een rek, daarnaast een krompasser, blokschaaf, strijkblok en reeschaaf. Onder de mars voor de grote mast twee haalmessen en vier pomp- of schulpboren. Boven de krullen ruimende jongen een handzaag en een trekzaag, waarnaast een dissel en een kantrechtbijl. Geheel rechts in een rekje een hakbeitel, steek- en hakgutsen. Het geheel wordt omgeven door een lijst. Resten van polychrome beschildering.
herkomst Afkomstig van voormalige blok-, mast- en pompmakerij aan Leuvehaven westzijde, gesticht door Cornelis Maes van der Stuit.
trefwoorden gevelbord, houtsnijwerk, beeldhouwwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk "Int GeKroonde Ynblock"
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1694
technieken gebeeldhouwd, geschilderd
materiaal beukenhout, hout, verf
afmetingen (cm) hg 52,0 / br 133,0 / dp 12,0
associatie ambacht, scheepvaart, gereedschap, Leuvehaven, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Jijnblock, IJnblock, Ynblock, katrol, blokmakerij, blokmaker, timmermansgilde, gilde
vorm & decoratie gebouwonderdeel
inventarisnr. Museum Rotterdam 11320

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken