Museum Rotterdam

Collectie

Trommel voor uitloting obligaties

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Trommel voor uitloting obligaties
beschrijving Metalen, gehoute bol op onderstel; kan rondgedraaid worden met slinger. Bol zelf met drie openingen: twee kijkgaten met glas en een opening met deksel waarop roosjes. Bol en bak draaien op twee gietijzeren bokken die zijn gemonteerd op een rechthoekig houten onderstel en vier ijzeren wielen. De obligatielening was de eerste die de gemeente uitschreef voor financiering van de grote uitbreidingsinvesteringen op Feijenoord, de Eerste Kop van Zuid. Bezitter van een obligatielening ontvingen hun geld terug na uitloting van de obligatie. De obligaties konden ook op de beurs worden verhandeld.
herkomst Afkomstig van zolder stadhuis.
trefwoorden loterijtrommel, obligatietrommel
opschrift / merk "GEMEENTE ROTTERDAM / Geldleening Van 72.000 Obligaties 1868"
datering 1868
materiaal metaal, ijzer, gietijzer, glas, hout
afmetingen (cm) hg 96,0 / br 131,0 / dp 116,5 / 190 kg
associatie Rotterdam, stadhuis, Stadscentrum, Stadsdriehoek, loterij, obligatie, gemeente, financiƫn, geldlening, obligatielening, Rotterdam-Zuid, Feijenoord
inventarisnr. Museum Rotterdam 11367-A

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken