Museum Rotterdam

Collectie

Almanak of notitieboek “VOCR” met zilveren beslag, potlood en schrijfstift

Beeld 1
Beeld 2

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Almanak of notitieboek “VOCR” met zilveren beslag, potlood en schrijfstift
beschrijving Boekje met geprepareerde bladzijden, in leer gebonden met zilverbeslag (a) en zilveren schrijfstift, een ronde pen met ovale kop (b). Vier cartouches met gekroond monogram VOCR, gekruld bladornament aan de randen en oogjes, die met de zilverstift de sluiting vormen; in het midden van elke omslag een zilveren cartouche in Régence-stijl met varende driemaster en VOC in de vlag; cartouches vastgezet met zilveren spijkertjes / pennetjes. In het boekje een ivoren plaatje met tekst. Goud op snee. In de schrijfstift bevindt zich een potlood, de platte dop kan los geschroefd worden.
trefwoorden notitieboek, almanak, oude_druk, boek, informatievorm
opschrift / merk Op ivoren plaatje: "Dit voor een gedagtenis van Vadenschim (oid) bij mijn huwelijk ontfangen". Op het beslag: monogram "VOC / R" (Verenigde Oostindische Compagnie, Kamer Rotterdam). Op de vijfde bladzijde: "Van Vadenschim tot een gedagtenis verkregen Jan 1777, den 10 Maart 1789 present gedaen aan mijn Lieve Dogtertje Lydia Jacoba van der Loeff Den 31 Maart 1833 present gekregen van mijn lieve moeder Lydia Jacoba van der Loeff. J.C. Offers.".
vervaardiger Esaie A. de Bourdeaux (?)
plaats vervaardiging Nederland, Amsterdam?
datering 1777
materiaal hout, papier, leer, zilver, ivoor
afmetingen (cm) hg 13,5 / br 8,0 / dp 1,8
associatie Rotterdam, opschrijven, noteren, verjaardag, feest, régence, Verenigde Oostindische Compagnie, VOC, VOCR, kolonie
vorm & decoratie monogram, logo, beeldmerk, boek, zilverbeslag, cartouche, zeilschip, schip, zeilboot, driemaster
inventarisnr. Museum Rotterdam 11757-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken