Museum Rotterdam

Collectie

Houten cliché voor het bedrukken van tabakszakjes met een afbeelding van wapenschilden

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten cliché voor het bedrukken van tabakszakjes met een afbeelding van wapenschilden
beschrijving Houten cliché voor de afbeelding van in een ovaal, drie ovale wapenschilden, waarvan het bovenste het gekroonde wapen van Amsterdam met twee staande leeuwen als schildhouders, die op de bovenkant van de twee andere wapenschilden staan en door een staande man in lendendoek gekleed en een pijp rokend gedragen wordt; op het ene wapenschild is een zeilschilp met tekst er om heen afgebeeld en op het andere een wapen in vieren gedeeld met drie eenden in twee kwartieren en in het midden nog een schildje; in het ovaal en ook op de linten van de strik boven het ovaal staat tekst; onder het ovaal op een achtergrond met een draperie met franjes staat tekst en is een horizontaal stuk hout uitgezaagd.
trefwoorden cliché, drukkersuitrusting
opschrift / merk Op het lint: "IN HET SURINAAMSE WAPEN". In het grote ovaal de wapenspreuk van Suriname: "IUSTITIA PIETAS FIDES" (rechtvaardigheid, vaderlandsliefde, vertrouwen). In het kleine ovaal: "GEOCTROYEERDE WESTINDISCHE COMPAGNIE". Bij de voet van de man gesigneerd: "A C". Onder het grote ovaal: "BY HUBERTUS TIELMAN / TE ROTTERDAM / Is te bekomen in het Groot en Klein, COFFY, THEE / CHOCOLAAD en KRUIDENIERSWAREN / als mede / TABAK en SNUIJF".
vervaardiger A.C.
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1750 - 1800
technieken gesneden
materiaal hout
afmetingen (cm) hg 13,3 / br 7,7 / dp 2,5
associatie Rotterdam, handel, tabakshandel, reclame, emballage, koopwaar, kruidenier, winkel, bedrijf, WIC, slavernij, slavenhandel, suiker, plantage, Suriname, kolonie, heraldiek
vorm & decoratie wapenschild, wapen, figuur, man
inventarisnr. Museum Rotterdam 12027

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken