Museum Rotterdam

Collectie

Haardplaat met personificatie van de Hoop met twee putti

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Haardplaat met personificatie van de Hoop met twee putti
beschrijving Rechthoekig, met boog aan de bovenkant. Bovenop twee putti met voluten. Brede rand tussen lijst en parelsnoer, versierd met fruithangers. In het midden een afbeelding van vrouwenfiguur de Hoop, zittend met anker en twee putti. De linkerputto draagt een bundel korenaren en staat naast een doodshoofd aan de ene kant en aan de andere kant de vogel Phoenix, symbool voor het altijd weer herrijzen van de hoop. De rechterputto houdt het anker vast, zittend op een dolfijn. In zijn linkerhand een ring in de vorm van een zichzelf in de staart bijtende slang, symbool van de eeuwigheid van de hoop. De haardplaat beschermde de achterwand van de schouw tegen de hitte van het open vuur en zorgde voor een behaaglijke uitstraling naar de woonruimte.
trefwoorden haardplaat
datering 1650 - 1700
technieken gegoten
materiaal gietijzer
afmetingen (cm) hg 96,5 / br 69,0 / dp 2,0 / 57 kg
associatie woonomgeving, interieur, verwarmen, Hoop
vorm & decoratie putto, voluut, parelsnoer, fruithanger, anker, vogel, doodshoofd, dolfijn, dier, korenaar, symbolische figuur, vrouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 15200

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken