Museum Rotterdam

Collectie

Negen wenskaarten van de Lantaarnlicht-Ontstekers van Rotterdam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Negen wenskaarten van de Lantaarnlicht-Ontstekers van Rotterdam
beschrijving Kaartjes, met zwart bedrukt, op de voorzijde titel en jaartal en twee prentjes van ontsteker en poetser binnen een sierrand. 1: nieuwjaarswens, zonder jaartal, van de Lantaarnlicht-Ontstekers van Rotterdam. Zachtgeel, achterop lied in 9 coupletten. 2: Zomerwens, 1917, van de Lantaarnlicht-Ontstekers van Rotterdam. Beige, achterop een lied met toespelingen op de oorlogsschaarste. 3: Nieuwjaarswens, 1918, van de Lantaarnpoetsers van Rotterdam. Blauwgroen, achterop een lied met toespelingen op de geleden schaarste en hoop op een einde aan de oorlog. 4: Nieuwjaarswens, 1919, van de Lantaarnlicht-Ontstekers en Poetsers van Rotterdam. Grauw (vergeeld wit?), achterop een lied met toespelingen op het einde van de oorlog, de Conferentie en distributie. 5: Zomerwens, 1919, van de Lantaarnlicht-Ontstekers en Poetsers van Rotterdam. Beige, achterop een lied vol optimisme nu de oorlog écht ten einde is. 6: Nieuwjaarswens, 1920, van de Lantaarnlicht-Ontstekers en Lantaarnpoetsers van Rotterdam. Beige, achterop een lied met de les elkander lief te hebben, zodat na 'het eerste vredesjaar' echt de vrede komt. 7: Nieuwjaarswens, 1921, van de Lantaarnlicht-Ontstekers en Poetsers van Rotterdam. Geel, achterop een lied met verwijzing naar de naweeën van de oorlog, maar dat er geen schaarste meer is. 8: Identiek aan 7. 9: Zomerwens, 1921, van de Lantaarnlicht-Ontstekers en Poetsers van Rotterdam. Lichtbruin, achterop een lied over de juichende natuur in de zomer en een vermaning dat men niet moet kniezen.
trefwoorden briefkaart, informatievorm
opschrift / merk Voorzijde bovenaan: "NIEUWJAARSWENSCH". Voorzijde onder sierrand: "FRANS MORET, Goudscheweg 131 Rotterdam".
vervaardiger Frans Moret
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1917 - 1921
technieken gedrukt
materiaal karton, papier
afmetingen (cm) hg 9,2 - 9,5 / br 15,0 - 15,5
associatie Rotterdam, Kralingen-Crooswijk, Rubroek, Goudseweg, lantaarnopsteker, lantaarnpoetser, nieuwjaar, zomer
inventarisnr. Museum Rotterdam 16127-1-9

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken