Museum Rotterdam

Collectie

“Bewijs van de Echtheid der Bril Des Here Johan van Oldenbarneveld”

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel “Bewijs van de Echtheid der Bril Des Here Johan van Oldenbarneveld”
beschrijving Enkel velletje, op karton geplakt, met de hand in inkt beschreven. Gedateerd Amsterdam 11 mei 1779, getekend door Jacobus Regenboog. Getiteld "Bewijs van de Echtheid der Bril Des Here Johan van Oldenbarneveld". De eerste alinea is geschreven door Joannes de Röever, die de vijfde bezitter van de bril was na de dood van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) en deze in 1763 bij testament naliet aan Jacobus Regenboog die de rest van de verklaring schreef.
trefwoorden echtheidsbewijs, bewijs, document, informatievorm
opschrift / merk Voorzijde: "Bewijs van de Echtheid der Bril / Des Here Johan van Oldenbarneveld / Door J: Barneveld zijn knegt Jan afgeleverd, zo als / hij gereet stond om ter schavot te treden; door hem / afgelevert, en ter hand gekomen aan sijn dogters dogter / de Vrouwe van Market, en door haar afgelevert, aan / de heer Joannes Vlakveld, en welken dogters der / zelve mij* ten present gegeven hebben. / *Mij, is de Heer Joannes de Röever zijnde te dier tijd / Leeraar der Remonstranten te Haarlem; zijnde dit bijleggende / bovenstaande geschrift door genoemde D Joannes de Röever / eigenhandig geschreven. Verder. / Boven gemelde Heer Joannes Vlakveld was in zijn / leven zeer beroemd Medicijnmeester te Haarlem; Overleden / den 25 September 1684. Nalatende een Zoon en Twe Dogters; / welke Zoon eerst gestorven zijnde, daar na Maria Vlakveld, / den 24. April, 1734. te Haarlem, en aldaar begraven. En laatstelijk / Josina Vlakveld, gestorven 19. Januari, 1738. te Haarlem, / en aldaar begraven. / D Joannes de Röever te Amsterdam beroepen zijnde / heeft int laast van ’t Jaar 1738 aldaar zijn intrede gedaan / als Leeraar bij de Remonstranten te dier plaatse; en aldaar / Overleden den 9 Januari, 1763. Makende mij Jacobus / Regenboog enige Erfgenaam van zijn Ed. nagelaten goederen / en dus ben ik aan die Bril gekomen. / Amsterdam 11 Meij 1775. Jacobus Regenboog.". Achterop het karton in potlood: "Bewijsstuk 2".
datering 1760 - 1763
technieken handgeschreven
materiaal papier, karton
afmetingen (cm) hg 16,5 / br 21,0
associatie profaan reliek, Oldenbarnevelt, stadsbestuur, reliek, bewijzen, Rotterdam
inventarisnr. Museum Rotterdam 16219-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken