Museum Rotterdam

Collectie

Lied met tekst en noten “Aan Rotterdam! (stedelied)”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Lied met tekst en noten “Aan Rotterdam! (stedelied)”
beschrijving Enkel blad, aan één zijde bedrukt met de tekst en het notenschrift van het Stedelied "Aan Rotterdam!", drie coupletten. Eronder staat vermeld dat het lied ook verkrijgbaar is in groot formaat met "klavierbegeleiding, voorspel, coda-ad-libitum en fraaien vignet-titel".
trefwoorden lied, document, informatievorm
opschrift / merk "AAN ROTTERDAM! /(STEDELIED). / Flink tempo. G.B. VAN KRIEKEN / I. 'k Heb u lief, Rot-ter-dam, met uw druk-te en gewoel, Waar het le-ven zoo krach-tig in / bruist; Ko-nin-gin van de Maas, uit wier gol-ven een lied / Vol van glo-rie en hoop u om-ruischt! In den / wed-strijd van han-del en scheep-vaart houdt gij Fier de vlag on-zer vaad'-ren om-hoog; En uw / he-den is niet van 't ver-le-den ontaard, Dat met roem Hol-lands naam o-ver-toog / 2. Met verrukking aanschouw ik de groeiende vloot, / Die steeds talrijker havens vervult, / Voortgestuwd langs het spoor voor de waat'ren gebaand. / Door uw moed, uw beleid en geduld. / Tweede stad, eerste haven van ons dierbare land, / Dat ik dankbaar "mijn vaderland" noem, / Nog vergaârt ge als weleer, uit de baren der zee, / U de schatten van rijkdom en roem. / 3. Sedert lang heeft geen krijgsvuur gevlamd langs uw stroom, / Sedert lang rust uw zwaard in de scheê, / En geen bloedroode lauwer versiert thans uw krans, / Gij geniet steeds den kostlijken vreê! / Maar door eendracht en vroomheid en moed houdt gij stand, / Fiere spruit van Oud-Hollandschen stam: / Daarom hebben we u lief en wij zingen uw roem, / Want daar is toch maar één Rotterdam!! / (Ged. van B. TEN KATE) / Het Rotterd. Stedelied is ook algemeen verkrijgbaar gesteld in groot formaat met klavier- / begeleiding, voorspel, coda-ad-libitum en fraaien vignet-titel."
vervaardiger muziek: G.B. van Krieken / tekst: B. ten Kate
datering 1900 - 1939
technieken gedrukt
materiaal papier
afmetingen (cm) hg 21,4 / br 22,4
associatie feestlied, gelegenheidslied, gedicht, muziek, Rotterdam
inventarisnr. Museum Rotterdam 16229

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken