Museum Rotterdam

Collectie

Witte kleipijp, hoornmodel met reliëf op kop, “De inneming van Den Briel 1 April 1572”, op de pijp een decoratie met daarin een kijkglaasje met voorstelling

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Witte kleipijp, hoornmodel met reliëf op kop, “De inneming van Den Briel 1 April 1572”, op de pijp een decoratie met daarin een kijkglaasje met voorstelling
beschrijving In een decoratiekrul op de bovenzijde, overgang van kop naar steel zit een zeer klein glaasje, door dit tegen het licht te houden en erdoor te kijken is een voorstelling zichtbaar, portret van Willem de Zwijger, en afbeelding van de inneming van Den Briel. Op de pijp in reliëf vergelijkbare afbeeldingen.
trefwoorden kleipijp, pijp, rookgerei, uitrusting, bodemvondst
opschrift / merk Op de pijp in reliëf: "Brielle, 1 April 1572". Andere zijde: "Herstelling der Vryheid". In het kijkglaasje: "Libertatis Primius" en "De inneming van Den Briel 1 April 1572".
datering 1872
technieken geperst, gebakken
materiaal keramiek, aardewerk, glas
afmetingen (cm) hg 6,0 / dm kop 2,6 / lg steel 6,5
associatie archeologie, Brielle, Den Briel, jubileum, feest, herdenken, oorlog, Tachtigjarige oorlog
vorm & decoratie reliëf
inventarisnr. Museum Rotterdam 18206

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken