Museum Rotterdam

Collectie

Onvoltooide lange merklap gewerkt in kruissteek en rococosteek in gekleurd zijde op zeer losgeweven crèmekleurig linnen

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Onvoltooide lange merklap gewerkt in kruissteek en rococosteek in gekleurd zijde op zeer losgeweven crèmekleurig linnen
beschrijving Een langwerpige smalle lap van een zeer los geweven crèmekleurig linnen met zowel links als rechts een zelfkant met ingeweven groene draden en onder en boven een zoomrand van 0,5 cm breed. Er is op de lap geborduurd met zijde in de kleuren groen, geelgroen, lichtgeel, goudgeel, roze, roestrood, donkergrijs en lichtgrijs, zwart en perzikkleur. Er is geborduurd in kruissteek en rococo- of bundelsteek. Rondom een eenvoudige rechte rand en daarbinnen iets ingewikkelder schakelranden en zigzagranden, alles in groen. I) Alfabet in Romeinse kapitalen in perzikkleur en grijs, zonder letter "J" en "U". De letter "X" is niet voltooid en de "Y" en "Z" ontbreken. Achter het alfabet twee liggende ruitmotieven in geel en rood en grijs en wit in rococosteek of bunndelsteek. II) Op de grondlijn links een grondlijn voor een figuur in roodbruin, daarnaast een niet voltooide knoestige boom op een driehoekig grondje, in het midden een boom op een driehoekig grondje met fuchsia-achtige bloemen en vier vogels in geel en roze. Boven de top in wit een onvoltooid figuur of initialen (?) en rechts een gestileerde eikenboom met vruchten geplaatst in een orenmand. Pal ernaast rechts een niet voltooide boom in roodbruin.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
plaats vervaardiging Nederland
datering 1750 - 1800
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, rococosteek, bundelsteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 19,5 / br 49,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie alfabet, flora, bloem, boom, eik, vrucht, fauna, dier, vogel, ruit
inventarisnr. Museum Rotterdam 20134

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken