Museum Rotterdam

Collectie

Kleine smalle merklap gewerkt in kruissteek en vlechtsteek in gekleurd zijde op fijn geweven crèmekleurig linnen, gemerkt “1641 / M”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Kleine smalle merklap gewerkt in kruissteek en vlechtsteek in gekleurd zijde op fijn geweven crèmekleurig linnen, gemerkt “1641 / M”
beschrijving Een lage smalle lap van zeer fijn en dicht geweven crèmekleurig linnen met langs alle zijden een smalle zoom met open zoomsteken vastgezet. De lap is geborduurd met zijde in de kleuren karmijnrood, oudroze, roodbruin, olijfkleur, ivoorkleur, okergeel, licht grijsblauw en donker grijsblauw, donkerbruin. Opmerkelijk voor deze lap is dat een letterreeks of alfabet ontbreekt. De lap staat vol kleine en grote merklapmotieven met in het midden onder een achtkantig motief gevuld met een stervorm en ernaast een letter "M" met omlijning in karmijnrood en op de hoeken en langs de randen cirkeltjes. Linksboven geborduurd jaartal "1641" en rechtsonder "M".
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "1641 / M".
plaats vervaardiging Nederland, Friesland
datering 1641
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, vlechtsteek, stiksteek
materiaal linnen, zijde
afmetingen (cm) hg 19,5 / br 44,5 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie alfabet, flora, bloem, lelie, boom, levensboom, hart, kroon, fauna, dier, vogel, pauw, wijnkan, ster, schaakbord, reliekhouder, vaas
inventarisnr. Museum Rotterdam 20135

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken