Museum Rotterdam

Collectie

Grote merklap of letterlap gewerkt in verschillende steken in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig linnen, gemerkt “1728 / AG”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Grote merklap of letterlap gewerkt in verschillende steken in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig linnen, gemerkt “1728 / AG”
beschrijving Een grote lange lap van dicht geweven crèmekleurig linnen met links en rechts een zelfkant en onder en boven een smalle zoomrand van 0,5 cm breed. Er is op de lap geborduurd in veel verschillende borduursteken, maar hoofdzakelijk in kruissteken, stersteken en platsteken. Er is geborduurd met zijde in de kleuren licht beige, beige, ivoor, lichtbruin, licht grijsgroen, olijfgroen, grijsblauw, donkerblauw, middenblauw, oud roze, roze, geel en groengeel. De lap is volgeborduurd met letterreeksen en alfabetten, merklapmotieven en sierranden, maar maakt ondanks de hoeveelheid motieven toch een evenwichtige indruk. Bovenaan van links naar recht enkele alfabetreeksen waarbij de ruimte erachter is opgevuld met kleine motieven. Dit omvat ongeveer 1/4 van de doek. Aan de rechterzijde zijn in het midden twee 'kolommen' geborduurd met sierranden van kleine repeterende motieven. Aan de linkerzijde een hart met daarin "AG / 1728" en verdeeld links en rechts in een zeer grote uitvoering "AG". Verder op de doek vele kleine en grotere merklapmotieven waaronder een moeder bij wiegemand, drie-anjer in een vaas op voet, hart met lelie krans, harten in gevarieerde vormen, stervormen in vele variaties in groot en klein, levensbomen en bloeiende bomen in verschillende variaties, een standerdmolen, een schip met veel mensfiguurtjes (16), een kerk met torenspits, een paard en wagen, touwtje springende figuurtjes, een monstrans, hondjes, pauwen, vogels en een spinnende aap.
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd alfabet, letterreeksen, cijfferreeksen en "AG 1728".
plaats vervaardiging Nederland, Friesland
datering 1728
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, stersteek, dubbele stersteek, stiksteek, platsteek
materiaal linnen, zijde
afmetingen (cm) hg 46,0 / br 67,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie alfabet, flora, bloem, anjer, roos, boom, levensboom, vaas, boeket, hart, ster, schip, driemaster, bijbelse voorstelling, molen, kerk, wagen, mand, fauna, dier, zoogdier, paard, aap, vogel, pauw
inventarisnr. Museum Rotterdam 20139

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken