Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig losgeweven linnen, gemerkt “BA”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig losgeweven linnen, gemerkt “BA”
beschrijving Rechthoekige staande lap van zeer fijn en los geweven crèmekleurig linnen. De bovenrand is een zelfkant en langs de andere zijden ligt een zoomrand van 0,3 cm breed. Er is op de lap geborduurd in kruissteek, onregelmatig van richting, met zijde in de kleuren, lichtroze, donkerroze, bruinroze lichtgroen, middengroen en hardgroen, hardgeel, hardblauw, lichtblauw, beige, bruin, wit en zwart. De verdeling van de motiefjes over het vlak is regelmatig maar links en rechts zijn niet gelijk. In het midden van de lap is een groot motief geborduurd van een trapgevelhuis met groene deur en luiken voor de ramen met open bovenlichten. Op de punt zit een vogel. Recht boven het huis een gestileerde kroon en de letters "BA". Beschrijving van de motieven rondom het huis met de klok mee en begint linksboven: Een orenmand met anjer, een pauw met uitwaaierende staart naar links, eronder een kleine bruine vogel op grondje naar links, kroon met initialen, een geoorde uil op grondje, een ooievaar stappend op één been naar rechts, een groene vogel naar links, een orenmand met anjer, een hart met zwaarden (?) tussen twee vogels, een levensboom tussen twee hanen, een hondje naast het huis, daarnaast een hert dat van het gebladerte van een kleine boom eet en daarachter een bok (?). Recht eronder een wijde mand met opgetaste vruchten, rechtsonder een springend hert naar links boven een gras en bloemengrondje. In het midden onder een orenvaas met gestileerde anjerboom op een driehoekig grondje in de vaas. Recht daaronder een gestileerde vruchtenmand tussen tussen twee vogels. Linksonder een groot motief van een gekleurde papegaai op een bloementak met verschillende bloemen. Daarboven naast het huis een hondje, een hert dat van het gebladerte van een kleine boom eet en een kleine leeuw naar links. Recht daarboven een melkmeisje met juk of boerinnetje, daarboven een kleine leeuw naar links en onder de anjermand linksboven een gestileerde bloemenboom (?).
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "BA".
plaats vervaardiging Nederland
datering 1775 - 1825
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 31,5 / br 22,5 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie bloem, flora, tak, blad, boom anjer, roos, vrucht, vogel, uil, ooievaar, haan, papegaai, dier, hert, hond, bok, leeuw, hond, boerin, huis, trapgevelhuis, kroon, hart, zwaard, vaas, mand
inventarisnr. Museum Rotterdam 20140

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken