Museum Rotterdam

Collectie

Brede merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op wit linnen gemerkt “1793”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Brede merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op wit linnen gemerkt “1793”
beschrijving Rechthoekige lap van wit linnen met links en rechts een zelfkant en onder en boven een smalle zoomrand van 0,6 cm. op de lap is geborduurd met zijde in kruissteek, stersteek en platsteek in de kleuren ivoorkleur, beige, lichbruin, donkergroen, middengroen, lichtgroen, donkerblauw, middenblauw, grijsblauw, geel. Rondom is een slingerende rand geborduurd in groen en ivoorkleur. De lap is behoorlijk vol geborduurd maar met een zekere regelmatige indeling. Grof gezien is het bovenste deel, tweederde van de lap, geborduurd met verschillende alfabetten in een rijke vormgeving en het onderste deel ook met kleine motieven en letters. Middenonder een gestileerde boom met eronder twee hondjes en erboven twee zwanen. De boom is geplaatst tussen twee grote letters, "S" en "I" en daaronder "ANNO 1793". Mogelijk zijn "SI" de initialen van de maakster. Het jaartal 1793 is op zeven verschillende plaatsen op de lap geborduurd.
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd alfabet, letterreeks, cijferreeks en "SI / ANNO 1793".
plaats vervaardiging Nederland, Friesland
datering 1793
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, stersteek, platsteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 41,0 / br 60,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie alfabet, flora, boom, bloem, boom, levensboom, boeket, vaas, fauna, dier, zoogdier, hond, gebouw, molen, standerdmolen, mand
inventarisnr. Museum Rotterdam 20151

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken