Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op crèmekleurig katoen met linneneffect, gemerkt “MLB / 1781”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op crèmekleurig katoen met linneneffect, gemerkt “MLB / 1781”
beschrijving Vierkante lap van gebleekt fijn katoen met ingesponnen linneneffect in de draad. De lap heeft rechts een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,4 cm. Er is op de lap geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren donker grijsgroen, grijsgroen, lichtgroen, karmijnroze, middenblauw, grijsblauw, beige, ivoorkleur en licht goudgeel. Langs de zoom een gestileerde omgaande zigzaggende eikelrand met gele eikeltjes, met uitzondering van rechtsboven waar twee rode eikeltjes zijn geborduurd. De lap is op twee motieven na symmetrisch, al verschillen de linkse en rechtse motieven vaak wel van kleur. Van links naar rechts van boven naar beneden: I) In het midden twee zwevende beschermengelen die een kroon vasthouden. Links en rechts daarvan twee hangende kersen en recht daaronder een geometrische stervorm. Onder de kroon een orenmand met een vol en breed boeket met akeleien, rozen, knoppen, zonnebloemen (?) en een tulp. Links en rechts daarvan een driehoekig grondje met bloemenboom en links en rechts in de bovenhoeken een groot motief van een grillige tak met volle bloemen waarop een papegaai. II) In het midden van de doek een groot motief van de Boom van Kennis van goed en kwaad waarin appels hangen en waar om de stam heen een slang kronkelt met een appel in zijn bek. De boom staat achter een horizontale tuinhaag met op de hoeken grote anjers. Links staat Adam en rechts Eva, die een appel vasthoud. Onder de haag staat "den 4 september". Links en rechts van dit middenmotief een gans of zwaan en direct daaronder een rozenboom op een grondje, een dwarsstok met druiventros, een hondje en een krans met zes rozen waarin onder een kroon links "MLB" en rechts "1781". Boven de krans links een gekroonde Nederlandse Maagd met vrijheidshoed in de Hollandse Tuin. Boven de krans rechts een stoel met een spinnende aap. Een standaard met spinrokken, gesponnen draad en spoel zij de attributen die bij dit motief horen (soms zit de aap echter ook achter een spinnewiel). III) Links en rechts een soezenmand (?) In het midden van de doek een schildpad op een grondje in perspectief en ter weerszijden een mand met opgetaste vruchten. IV) Links en rechts een grote orenvaas met boeket van vol geborduurde en omgeknikte roos en kleinere bloemen. In het midden van de doek een grondje met een dravend hert en rechts een gaande en aanziende leeuw tussen zwierige grote takken met bloemen. Op de bloem rechts een grote vlinder.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "M.L.B" en "1781" en "den 4 september".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland, Zuid-Holland?, Noord-Holland?
datering 1781
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal katoen, zijde
afmetingen (cm) hg 49,0 / br 48,5 / dp 0,2
associatie handwerken, bijbel, religie, Adam, Eva, boom der kennis, Nederlandse Maagd, Hollandse Tuin
vorm & decoratie bijbelse voorstelling, figuur, man, vrouw, spinnende aap, tuin, flora, bloem, roos, zonnebloem, akelei, tulp, anjer, knop, tak, boom, vaas, mand, fauna, dier, zoogdier, schildpad, hond, leeuw, hert, insect, vlinder, vogel, papegaai, zwaan, gans, reptiel, slang
inventarisnr. Museum Rotterdam 20152

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken