Museum Rotterdam

Collectie

Merklap, gewerkt in gekleurde zijde in kruissteek en stersteek op crémekleurig linnen, gemerkt “CDV / 1807”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap, gewerkt in gekleurde zijde in kruissteek en stersteek op crémekleurig linnen, gemerkt “CDV / 1807”
beschrijving Lap van gebleekt los geweven linnen met rondom een zoomrand van 0,4 cm. De lap is geborduurd in kruissteek in de kleuren grijsblauw, lichtroze, satijnwit, geel, donkergeel, donkerroze, beige, middenbruin, grijsblauw, grijs, lichtblauw, zwart en rozerood. De lap heeft een symmetrische indeling en de motieven zijn zowel links als rechts van de middenas hetzelfde. De lap heeft een eenvoudige zigzaggende omgaande rand met gestileerde bloemknoppen? Beschrijving van links naar rechts in horizontale banen en van boven naar beneden: I) In de hoek een mand met opgetaste vruchten, daarnaast een dier, vermoedelijk een hondje, recht onder de fruitmand een bloeiende rozenboom op een driehoekig grondje met twee elkaar aanziende vogeltjes op een dwarslat halverwege de stam, daarnaast een vogeltje. Midden boven tussen deze motieven een cartouche in de vorm van een gestileerd hart met tulpen op de hoeken en erin "C.D.V." Onder aan de voet van het hart "XX". II) tegen de buitenrand een klein motief van een gestileerde boom(?) en naar het midden toe een driebloem op een driehoekig grondje. Daartussen geborduurd "OUD - 13 - JAAR". Geheel in het midden een groot motief van een gestileerde plant met verschillende bloemen op een driehoekig grondje. Links en rechts onder de tekst een mand met drie bloemen en recht daaronder twee elkaar aanziende vogels met ertusssen in een kruisvorm. Geheel middenonder een liggend hert naar links omziend in een omsloten tuin of onder een bloemenboog met zowel links als rechtsonder een boom? en erboven een achtpuntige ster.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd verdeeld over de lap: "C.D.V / OUD 13 JAAR / AN 18 07 NO".
vervaardiger CDV
plaats vervaardiging Nederland, Zuid-Holland
datering 1807
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal linnen, zijde
afmetingen (cm) hg 31,5 / br 28,5 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie bloem, flora, blad, knop, plant, boom, tak, roos, vrucht, vogel, dier, haan, hert, tuin, bos, ster, grafkruis
inventarisnr. Museum Rotterdam 20158

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken