Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of stekenlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig katoen met linneneffect, gemerkt “INR / 1807”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of stekenlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig katoen met linneneffect, gemerkt “INR / 1807”
beschrijving Rechthoekige lap van katoen met linneneffect in de gesponnen draad. Rondom een zoomrand van 0,5 cm. Merklap geborduurd met zijde in de kleuren beige, goudbruin, roodbruin, zwart, lichtblauw, paars, mosterdgeel, frisgroen, grijsgroen, geelgroen, roze, grijsblauw, olijfgroen en ivoorkleur. Rondom de lap een eenvoudig schakelrandje in beige in kruissteek. De lap is grofweg ingedeeld in een zeer smalle letterrand bovenaan, een rand met stekenproeven onder en daartussen een merklap met verschillende motieven. Beschrijving per horizontale rij van links naar rechts en van boven naar beneden: I) alfabet in cursieve hoofdletters in licht beige in kruissteek, zonder de letter J, en getallen 1 tot en met 10. II) zigzaggende rand met afgeknotte toppen en opgaand met granaatappels en neergaand met tulpen. III) knopstoel in drie-kwart, vogeltje naar rechts, kroon, hengselmand, ornament met paarse bloem op en onder en erin "I M R / 1807", daarnaast een kleine theepot en weer een kroon in een ander model en geheel rechts een vaas of pot met een vijfbloemige anjerboom. IV) een mand met bloemen of opgetaste vruchten, daaronder een kerk in perspectief op een grondje, rechts naast de toren een vogel. Recht daaronder twee kersjes en in het midden de verspieders van Kanaän met druiventros. Rechts van de verspieders een kussen of schaakbord. Recht daaronder een vaas met bloemen naast een groot motief van een omziend liggend hert in de Hollandse Tuin. Op de haag van de tuin een bloem en een paard (?). Daarboven een leeuw naar links. V) Een gestileerde wereldbol met kruis of rijksappel (?), een orenvaas met vijf bloemen, papegaai of distelvink op een stok, groter motief van een kooi met een gele vogel, daarnaast weer kleiner een wijnkan met oor, een orenvaas met een drietulp en een staande zwaan naar links op een grondje. VI) een zigzagrand in lichtblauw in kruissteek VII) 10 stekenproeven in verschillende kleuren en technieken waaronder satijnsteek, platsteek, koninginnesteek, vlechtsteek, florentijnse steek en andere gobelinsteken.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "I M R / 1807" of "P M R / 1807".
plaats vervaardiging Nederland, Brabant?, Zuid-Holland?
datering 1807
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, gobelinsteek
materiaal zijde, katoen
afmetingen (cm) hg 32,0 / br 36,5 / dp 0,2
associatie handwerken, verspieder, Kanaän, Hollandse tuin
vorm & decoratie alfabet, kerk, stoel, figuur, man, kroon, vaas, flora, bloem, anjer, tulp, kers, druiventros, vogelkooi, fauna, dier, zoogdier, leeuw, hert, vogel, zwaan, vaas, mand, theepot, schaakbord, kussen
inventarisnr. Museum Rotterdam 20161

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken