Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op losgeweven crèmekleurig linnen, gemerkt “AW”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op losgeweven crèmekleurig linnen, gemerkt “AW”
beschrijving Vierkante lap los geweven linnen met links een zelfkant en langs de andere randen een smalle zoom van 0,4 cm. De lap is niet gelijkmatig verdeeld ofschoon links en rechts van de middenas de zwaartepunten min of meer overeenstemmen. Er is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren zwart, goudbruin, roestbruin, bruin, beige, karmijn, roze, oud roze, turquoise, blauwe tinten. Beschrijving in horizontale banen van links naar rechts van boven naar beneden: I) Anjerboom op een driehoekig grondje, een haas of konijn en recht daaronder een platte orenmand met driebloem. In het midden een ronde krans met zes rozen en erin geborduurd "AW". Daarnaast een leeuw en een eekhoorn en in de hoek een boom met kruisvormige bladeren. II) Orenmand met een tulpenboom, een boom op een driehoekig grondje en twee honden naar rechts. In het midden een grote boomtak met gestileerde bloemen en er in een grote papegaai naar rechts. Onder de gebogen tak een springend hert naar rechts en een ooievaar. Geheel rechts een orenmand met een opgebonden anjer. III) Een grijze vaas met een vijftulp, boom op een driehoekig grondje, een gele orenmand met blauwe driebloem, ernaast een gans en een konijn (?). In het midden een staande Nederlandse leeuw met zwaard en pijlen in de Hollandse tuin. Rechts daarvan een boompje op een driehoekig grondje, een blauwe vaas met klokvormige vijfbloem of tulp (?) en rechts daaronder een kip naar rechts. IV) Een kleine boom op een driehoekig grondje, een mand met opgetaste vruchten, een grote vlinder, een blauwe vaas met driebloem en een tulp. V) Een boogvormige boom met gele vruchten, een vogel naar links op een grondje, een aap naar rechts zittend op een stoel achter een spinrok op een standaard op een geschakeerd tegelvloertje. In het midden een orenvaas met drie bloemen, daarnaast de verspieders van Kanaän met druiventros, een zittende vogel naar rechts op een grondje met in de hoek een rozenboom op een driehoekig grondje.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "AW".
vervaardiger Agatha Wilkens
plaats vervaardiging Nederland, Zuid-Holland, Zeeland?
datering 1790 - 1810
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 41,0 / br 41,0 / dp 0,2
associatie handwerken, verspieder, Kanaän, Nederlandse Leeuw, Hollandse Tuin
vorm & decoratie flora, bloem, blad, boeket, tak, boom, roos, anjer, tulp, vrucht, mand, vaas, pot, fauna, dier, zoogdier, hond, konijn, haas, aap, eekhoorn, leeuw, hert, vogel, papegaai, kip, gans, ooievaar, insect, vlinder
inventarisnr. Museum Rotterdam 20162

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken