Museum Rotterdam

Collectie

Onvoltooide merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op wit katoen met mattingbinding, gemerkt “AVV”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Onvoltooide merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op wit katoen met mattingbinding, gemerkt “AVV”
beschrijving Grote vierkante lap van crèmekleurig katoen in mattingbinding geweven met links een zelfkant en langs de andere zijden een smalle zoomrand van 0,4 cm. De lap is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren okergeel, mosterdgeel, beige, lichtbruin, goudbruin, middenbruin, karmijnrood, rozerood en zwart. De merklap is symmetrisch ingedeeld maar niet voltooid. Rechts en links boven zijn nog grote open plekken. Rondom een rand van klaverblaadjes in een bijna gesloten hartvorm. Beschrijving van de lap in horizontale banen van links naar rechts en van boven naar beneden: I) links en rechts in de hoek een krans met zes rozen en blaadjes met alleen in de linkerkrans geborduurde letters "AVV", in het midden boven een rozenboom met vijf bloemen en aan weerszijden daarvan een orenmand met drie bloemen aan verschillende stengels. II) In het midden van de doek de verspieders van Kanaän gekleed in aangesloten jas en lange broek en hoed. Links en rechts daarvan een gestileerd klaverboompje (?). Links en rechts verder onbewerkt. III) Recht onder de verspieders met druiventros twee elkaar aanziende bazuinende beschermengelen of geniëen die een mand met opgetaste vruchten torsen. Daaronder een grondje met driebloem. Links en rechts daarvan een zeer grote papegaai met lichter gekleurde halsband. Links onder deze vogel een klein en een groter levensboompje op een driehoekig grondje, maar onder de papegaai rechts is een grotere boom in een ronde tuinton. Links een nog niet voltooid boompje en verder zowel rechts als links niet bewerkt. IV) In het midden een groot lijstggevelhuis. Hierbij is goed geteld getuige de overeenkomende steentjes. Zowel links als rechts van het huis zijn de motieven hetzelfde alleen gespiegeld. Alleen de motieven links worden genoemd. Twee orenmanden met bloemen, iets verschillend in grootte, driespruitboompje, orenmand met opgetaste vruchten, tuinvaas met drie anjers en een knoestige eikenboom met een vogel in de top naast het huis.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "AVV".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland, Noord-Holland?
datering 1775 - 1825
technieken textiel, geborduurd
materiaal zijde, katoen
afmetingen (cm) hg 51,0 / br 53,7 / dp 0,2
associatie handwerken, bijbel, verspieder, Kanaän, religie
vorm & decoratie figuur, man, flora, druiventros, boom, eik, bloem, klaver, engel, genie, krans, fauna, dier, vogel, papegaai, huis, lijstgevel
inventarisnr. Museum Rotterdam 20166

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken