Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurde wol op grof ongebleekt linnen stramien, gemerkt “IW / IEE / VS”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurde wol op grof ongebleekt linnen stramien, gemerkt “IW / IEE / VS”
beschrijving Rechthoekige lap van grof geweven ongebleekt linnen met langs de randen ingeweven groen en roze banen en rechts een zelfkant. Langs de drie andere zijden een smalle zoomrand van 0,4 cm. De lap is geborduurd in kruissteek met wol in de kleuren donkerblauw, lichtblauw, lila, bordeauxrood, roze, rood, lichtgroen, wit, middengroen, donkergroen, olijfgroen, cyclaamroze en zwart. Tevens is in deze lap gebruik gemaakt van wollen draden in een verlopende kleurtint. Deze wol komt voor in de tinten groen (golvende scheidingslijn en initialen), rood ("OUD" en grote kroon rechts) en paars (kroon rechts en band van de middelste orenmand) Langs de randen zijn vier verschillende sierrandjes geborduurd in rood en variërend van zeer eenvoudig tot een ingewikkelder patroon. Het bovenste deel van de lap is geborduurd met letterreeksen tot een derde van de hoogte. Het grotere onderste gedeelte van de lap is geborduurd met kleine en grotere merklapmotieven. De lap is symmetrisch ingedeeld. Beschrijving van horizontale banen van links naar rechts van boven naar beneden: I t/m V) De letters van het alfabet, zonder letter "J", over vijf 'regels' verdeeld, elke letter een variabel aantal maal herhaald, gevolgd door een cijferreeks 1 tot en met 9 zonder "0". I, II en III) De eerste twee en een deel van de derde rij is in donkerblauw geborduurd (A t/m de eerste twee maal letter M) III en IV) Een deel van de derde en vierde rij in middenblauw (twee maal letter M tot en met de letter T) IV en V) Een deel van de vierde en vijfde rij in lila (U tot en met Z), daarna gevolgd door cijferreeks in bordeauxrood en een variabel aantal maal herhaald per getal. VI) een golvende scheidingslijn in verschillende tinten groen (in één draad) met in de holten een rood of roze 'bloem' of 'besje' VII) In de hoek een achtpuntige ster in vier kleuren, schuin eronder een gestileerde kroon en anker. In het midden in lila een ommmuurde tuin met hek. Er in geborduurd "IEE / OUD". Schuin links boven de tuin de initialen "IW" en rechtsboven "VS". VIII) Een lantaarn met kaars, een pijl met baard, en een kleine gestileerde kroon. IX) Een grotere kroon, een sleutel en aan de rechterzijde tussen deze twee figuren nog een gestileerde bloem. X) Een mand met opgetaste vruchten of bloemen, een kroon en geheel in het midden onder een orenmand met een driebloem maar vijf stengels. Tussen deze motieven verdeeld "15 IAAR".
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: een alfabet, letterreeks, cijferreeeks en onder meer "IW / IEE / VS / OUD / 15 / IAAR".
vervaardiger Johanna Wilhelmina van Stolk (Rotterdam 1848 - ? na 1885)
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland
datering 1862 - 1863
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, tapisserie
materiaal wol, linnen, katoen?
afmetingen (cm) hg 36,0 / br 34,0 / dp 0,2
associatie handwerken, oefening
vorm & decoratie alfabet, ster, lantaarn, sleutel, anker, kroon, tuin, muur, hek, roos, blad, rank, bloem, flora, bes, vrucht, pijl, mand, fruit
inventarisnr. Museum Rotterdam 20171

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken