Museum Rotterdam

Collectie

Kleine vierkante merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op grof gebleekt linnen

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Kleine vierkante merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op grof gebleekt linnen
beschrijving Vierkante lap linnen met aan alle zijden een zoomrand van 0,3 cm. De lap is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren grijsblauw, grijsgroen, beige, lichtblauw, ivoorkleurig, oranjebruin, geel, roze, en zwart. De lap is niet symmetrisch ingedeeld en de motieven verschillen links van rechts. Beschrijving van links naar rechts en van boven naar beneden: Een boom met rozen of oranjeappels, een dame in blauw lijf en gele rok met kroon (?), een vaas met driebloem, een mand met opgetaste vruchten, een kader, een drie-armige kandelaar met kaarsen, een vaas met driebloem en geheel rechts nog een kandelaar met kaars. Links midden een eenvoudig huis met luiken en vlag met Hollandse driekleur in de top, links van het huis een hek met vogel en tegels voor het huis, schuin rechts erboven een poes of leeuw in een kader, meteen rechts naast het huis een vaas met driebloem, een pauw met uitwaaierende staart en een tulp in een orenmand. Recht daaronder een orenvaas met een vijfbloem. Links van deze bloem een motief dat uitgehaald is (?) en schuin links daarboven een onbekend motief van een roze vogel (?). Geheel linksonder een vaas met bloemen, middenonder een grondje met drie anjers en aan weerszijden daarvan een gele vogel, rechtsonder een enkele bloeiende boom op een grondje.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
plaats vervaardiging Nederland
datering 1790 - 1810
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 26,0 / br 26,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie boom, tak, blad, levensboom, oranjeappel, roos, dame, vrouw, dier, leeuw, mand, vaas, huis, vlag, vogel, hek, anjer, tulp, bloem, flora, pauw, kandelaar, kaars, vlag
inventarisnr. Museum Rotterdam 20172

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken