Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn geweven wit linnen gaas, gemerkt “1842”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn geweven wit linnen gaas, gemerkt “1842”
beschrijving Lap van zeer fijn wit linnen gaas met links en rechts een zelfkant en boven en onder een zoom van 0,3 cm. Op de lap geborduurd in voornamelijk kruissteek met zijde in de kleuren wit, geel, donkerblauw, zwart, donkerbruin, verschillende tinten groen, roze, donkerroze, beige, middenbruin, karmijnrood en roodbruin. De lap is symmetrisch geborduurd op enkele kleine vulmotieven na en zijn links en rechts niet allen eender. Rondom geborduurd een zigzaggende rand met een eikelmotief. Beschrijving van links naar rechts van boven naar beneden: I) Midden boven een kleine orenmand met opgetaste vruchten, aan weerszijden een grote papegaai op een bloemtak, links een konijn op een grondje en rechts een zwaan op een grondje, Zowel links als rechts een achthoekige figuur met druivenrank rondom en erin de letters "GSH / AZB" en rechts "MSH / JSH" en in de uiterste hoek een kleine ster. II) In het midden een staande Nederlandse Leeuw naar links met zwaard en pijlen in de Hollandse Tuin, links een klein bloemtakje, hoorn des overvloeds en een pauw met afhangende staart. Rechts van de leeuw een aardbei (?), een bloementakje, een bloemenmand en een pauw met uitwaaierende staart. III en IV) Centraal een lijstgevelhuis met jaartal "1842" in het dak, aan de zijkanten van het huis een hekwerk met een vogel en een tegelgrondje voor het huis. Links en rechts erboven een mand met driebloemige boom en naast de hekken een levensboom op een driehoekig grondje en één in een mandje. Geheel links een grote bloemenvaas met een boeket van rozen, anjer, iris en tulpen (?) met op de vaas een vruchtenmandje. Rechts een grote orenvaas met een boeket van rozen en op de vaas een ooievaar. Geheel links en rechts een kleine tulp in een vaas en onder de tulp links een lantaarn met twee kaarsen. V) Geheel links en rechts een langgerekte gestileerde levensboom of korenaar (?) met op de top een vogel met een rozentak in de snavel. Van links naar rechts vier kleine motiefjes namelijk een orenvaas met bloemen, een klein bloementakje, nog een klein bloementakje en een kleine gestileerde levensboom met twee elkaar aanziende vogels in de top. VI) Een grote mand met puntig opgebouwde driehoek waarin gestileerde bloemtakjes, daarnaast een zeer klein bloemtakje en rechts daarvan een groter motief van een orenvaas met een boeket met zeven rozen. In het midden onder een boom op een driehoekig grondje. Uit de stam twee opzij en dan naar boven gerichte takken waaraan verschillende bloemen en vruchten zoals een anjer in de top en lelies, kelkbloemen, tulpen, rozen en druiventrossen. In het midden van de boom zit op een dwarsstokje een gele vogel naar rechts (mystieke wijnpers?). Rechts van de boom een mand met een bloeiende levensboom en ernaast een plattere mand met grotere bloemen. Geheel linksonder en rechtsonder in de hoek een klein stermotiefje.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "1842".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland, Amsterdam?
datering 1842
technieken textiel, geborduurd
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 44,0 / br 47,0 / dp 0,2
associatie handwerken, Nederlandse Leeuw, Hollandse Tuin
vorm & decoratie fauna, dier, zoogdier, leeuw, konijn, vogel, zwaan, papegaai, ooievaar, pauw, flora, bloem, tak, boeket, blad, knop, roos, tulp, anjer, iris, lelie, eikel, boom, levensboom, korenaar, mand, vaas, huis, hek
inventarisnr. Museum Rotterdam 20177

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken