Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn stramien van wit katoen, gemerkt “IMB 1847”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn stramien van wit katoen, gemerkt “IMB 1847”
beschrijving Rechthoekige lap van wit katoen met een fijn stramien met boven en onder een zelfkant en links en rechts een zoom van 0,3 cm. De lap is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren zwart, roestrood, mauve, zalmroze, licht zalmroze, beige, donkerblauw, middenblauw, blauw, paars, roestbruin, donkergroen, groen, geelgroen, gelig beige, geel en licht oranjegeel. De lap is symmetrisch ingedeeld met motieven die over het algemeen genomen zowel links als rechts van de middenas hetzelfde zijn. Beschrijving in horizontale banen van links naar rechts van boven naar beneden: Een omgaande zigzaggende rand met drie blaadjes tegenover een vrucht, het geheel streng gestileerd. Hoeken kloppen niet. I) In het midden een hangende tak met eronder twee kersen, daaronder een grote vlinder met vier verschillend gekleurde vleugels. Links en rechts een grote V-vormige versiering. De 'benen' zijn iets grillige stengels met bloemen en vruchten en ze eindigen boven in gekrulde bladeren. De punt van de V-vorm is afgeplat en deze sluit aan tegen een kroon boven een hartje. Ter weerszijden en overhoeks gericht een zeer grote platte en streng gestileerde bloem. Dwars in de V-vorm een grondje met zowel links als rechts een pauw naar rechts met een uitwaaierende staart. II) "OUD" en in het midden een krans met rozen en aan beide zijden een beschermengel, boven hun hoofden "13" en in de krans "IMB" en onder de krans "1847" en geheel rechts "IAAR". III) Een bootvormig grondje met tulpboom, geflankeerd door gans of pelikaan? Grillige takken met bloemen omsluiten het geheel. In het midden een grondje met een boompje waaraan twee herten liggen. Links en rechts tussen de voorgaande twee motieven een groot konijn in zwart en wit op een grondje. IV) Een gestileerde hartvorm rondom versierd met ankervormen of gestileerde franse lelies. Daarnaast een grondje met een gestileerde aardbeiplant of lampionplant (?), eronder een mand met een bloemenboompje. In het midden een knoestige boom met vruchten, mogelijk een oranjeappelboom en geflankeerd door kleine hondjes.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "IMB / 1847 / OUD / 13 / IAAR".
plaats vervaardiging Nederland, Zuid-Holland?
datering 1847
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal katoen, zijde
afmetingen (cm) hg 40,5 / br 47,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie flora, rank, blad, bloem, tak, plant, boom, vrucht, tulp, oranjeappel, kers, roos, fauna, dier, zoogdier, hert, konijn, haas, vogel, pelikaan, gans, zwaan, pauw, insect, vlinder, aardbei, eik, franse lelie, fleur de lis, fleur de lys
inventarisnr. Museum Rotterdam 20178

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken