Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op los geweven gebleekt linnen, gemerkt “EB VR 1836”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op los geweven gebleekt linnen, gemerkt “EB VR 1836”
beschrijving Lap van los geweven gebleekt linnen met rechts en links een zelfkant met ingeweven blauwe lijn en onder en boven een zoomrand van 0,4 cm breed. De lap is geborduurd in kruissteek met zijde in verschillende tinten groen, ivoorkleur, zachtroze, beige, geel, donkerblauw, bruin en zwart. Rondom is een bloementak geborduurd met anjers, tulpen en vogeltjes en op de hoeken een donkerblauwe bloem. Bovenaan een appel met twee bladeren en daaronder twee elkaar aanziende bazuinende engelen met een krans in de hand. Erboven de letters "E" en "B" en eronder de letters "V" en "R". Tussen de laatste twee letters en onder de engelen in het midden een monstrans tussen bloempotten, erboven "IHS" en aan weerszijden verdeeld "OUD 13 / IAAR" en AN 18 / 36 NO" Recht onder de monstrans een bloempot met drie gele bloemen, loodrecht daaronder een bloempot met vijf lichte bloemen. Zowel rechts als links van deze gele bloemen een grote vruchtvorm, granaatappel? en daaronder nogmaals twee bloempotten met verschillende bloemen. Boven de onderrand twee kleine herten en driebladige klaver.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "E / B / V / R", "IHS" en "OUD 13 JAAR / AN 1836 NO".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland, Hoorn?
datering 1836
technieken textiel, geborduurd
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 48,0 / br 39,5 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie bloem, flora, tak, vrucht, appel, peer, granaatappel, bloempot, vaas, engel, bazuin, lauwerkrans, krans, monstrans, hert, klaver, vogel, dier, papegaai
inventarisnr. Museum Rotterdam 20179

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken