Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op wit katoen met linneneffect, gemerkt “1841 / IB”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op wit katoen met linneneffect, gemerkt “1841 / IB”
beschrijving Lap van gebleekt katoen met linneneffect in de gesponnen draad. Rondom een zoomrand van 0,5 cm. De lap is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren zwart, donkerblauw, roze, lila, middenblauw, roestrood, verschillende tinten groen, geelgroen, oudbruin, lichtbruin, beige, goudgeel, rozerood. Het zwarte zijde is in de katoenen stof verkleurt en het geelgroen is uitgelopen tot blauwige vlekken. Langs de buitenrand van de lap is rondom in één richting een omgaande eikelrand geborduurd. Midden boven het jaartal "1841" en zowel links als rechts daarvan een lange jachtscène van een schietende jager en twee herten in een omsloten bos. Daartussen in het midden, onder het jaartal, een krans met aan weerszijden beschermengelen en erin de initialen "IB". Zowel rechts als links daarvan een achtpuntige stervorm en een orenmand met opgetaste vruchten. Onder deze manden de letters "AVB" en "IEVO". Loodrecht onder de bloemenkrans met engelen een groot motief van de Nederlandsche Leeuw, staande naar links met zwaard en pijlen in de Hollandsche Tuin. Aan weerszijden daarvan een kleine tuinvaas met vijfbloemige boom. Geheel links een groter motief van een tuinvaas met levensboom waarin zes akelei-achtige bloemen en op de dwarsbalk in de top twee elkaar aanziende vogels. Geheel rechts een grote tuinvaas met een grote driebloemige rozen- of levensboom. In het midden onder de leeuw in de tuin een bloempot op poten met zeven rozen. Links en rechts daarvan een gestileerd wapenbord met daarin de initialen "HB" en "PP". Geheel links een knoestige 'oranjeappel' boom in een tuinvaas en geheel rechts een tuinvaas met een eikenlevensboom. Daartussen twee kleinere tuinmanden met vijfbladige bloemen. Midden onder een trapgevelhuis met groene luiken, een vogel op de top. Links en rechts een tuinhek met rozenboom en aan de uiteinden een aangelijnde hond. Zowel linksonder als rechtsonder in de hoek een motief van de verspieders van Kanaän met druiventros.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "1841" en over de lap verdeeld de initialen "IB", "AVB", "IEVO", "HB" en "PP".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland, Hoorn?
datering 1841
technieken textiel, geborduurd
materiaal zijde, katoen
afmetingen (cm) hg 44,0 / br 44,5 / dp 0,2
associatie handwerken, bijbel, religie, verspieder, Kanaän, Hollandse Tuin, Nederlandse Leeuw
vorm & decoratie jager, hert, jacht, bos, krans, engel, mand, vrucht, bloem, flora, blad, tak, boom, boeket, eikel, tuin, leeuw, dier, ster, akelei, roos, levensboom, oranjeappel, trapgevelhuis, huis, hond, druiventros
inventarisnr. Museum Rotterdam 20180

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken