Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek en stersteek in gekleurd linnen op katoen, oefening

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek en stersteek in gekleurd linnen op katoen, oefening
beschrijving Een vierkante lap van een grof stramien van katoen met rechts een zelfkant en langs de andere randen een zoom van 0,4 cm. Langs de randen ingeweven gekleurde biezen in bruin en lichtblauw. Op de lap is geborduurd in kruissteek en stersteek met linnen garen in de kleuren ivoor, beige, grijsblauw, donkerblauw, oranje en mauve. De lap is geborduurd met reeksen letters en het alfabet, telkens zonder letter "J", gevolgd door getallenreeksen, alles in horizontale rijen. Rondom de randen van de lap zijn een aantal eenvoudige randjes geborduurd in beige in zigzag variaties.
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk I) herhalingsalfabet in ivoor en beige, "AAAAAAAAAAAA BBB" (12 x "A" en 3 x "B"); II) herhalingsalfabet in beige en blauw, "BBBBB CCCCC DDD EEEE"; III) herhalingsalfabet in ivoor en beige, "E FF GG HH I KK LL MM N"; IV) herhalingsalfabet in beige, "OO PP Q RR SS T U V W X Y"; V) alfabet en getallenreeks in beige, "Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 A B C D E"; VI) alfabet in beige en blauw, "F G H I K L M N O"; VII) alfabet in oranje, ivoor, blauw en beige, "P Q R S T U V W X"; VIII) alfabet en getallenreeks in oranje, ivoor en blauw, "Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0"; IX) horizontale oranje baan van stersteken; X en XI) deel van het alfabet in grote Romeinse kapitalen in stersteek in ivoor, oranje, beige en blauw, "A B C D E F G H I K L M N O P" met in mauve in kleine kapitalen "K B" of "A v B".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland
datering 1850 - 1900
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, stersteek
materiaal linnen, katoen
afmetingen (cm) hg 27,0 / br 27,0 / dp 0,2
associatie handwerken, cursus, handwerkonderwijs, onderwijs
vorm & decoratie alfabet
inventarisnr. Museum Rotterdam 20191

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken