Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in veelkleurig wol op grof wit katoenen stramien, gemerkt “HELENA NYLAND 1896”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in veelkleurig wol op grof wit katoenen stramien, gemerkt “HELENA NYLAND 1896”
beschrijving Lap van een grof geweven wit katoen in mattingbinding met langs de randen ingeweven bruine en rode biezen. Links een zelfkant en verder rondom een zoomrand van 0,6 cm. De lap is geborduurd in kruissteek en stersteek met wol in de kleuren lichtblauw, roze, licht roze, felrood, felgroen, lichtgroen, oranjegeel, cyclaamroze, olijfgroen, hardblauw, donkerrood en roodbruin. Er is een schakelrand geborduurd met een draad in één tint rood verlopend van zeer donkerrood tot vuurrood, felroze en wit. Van links naar rechts van boven naar beneden: I, II en III) Alfabet in cursieve hoofdletters gevolgd door cijferreeks van "1" tot en met "0". Het alfabet per letter in kleur wisselend en de cijfers na elke twee in kleur wisselend, geborduurd in kruissteek; IV) Een rand met een meanderende golf in felrood in kruissteek; V) rand met verschillende kleine motieven in verschillende kleuren zoals een sleutel, een kroon, twee sleutels, twee ankers, twee kronen, een hond, een hart, twee kruizen en twee kelken in een volgeborduurde achtergrond; VI, VII en VIII) drie rijen met het alfabet in Romeinse kapitalen in stersteek in verschillende kleuren waarvan de bovenste rij in rozerood; IX) schakelrand in een verlopende tint roden, van donkerrood tot bijna wit met centraal een ruitvorm in rood katoen; X en XI) vier kleine motiefjes in olijfgroen waartussen in donkerrood "AN / NO" en in felgroen "HELENA", in de onderste regel alles in donkerrood: "18 / OUD 8 / NYLAND / JAAR / 96".
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd alfabet, letterreeksen en cijferreeksen en "HELENA NIJLAND ANNO 1896 OUD 8 JAAR".
vervaardiger Helena Nijland
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland
datering 1896
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, stersteek
materiaal wol, katoen
afmetingen (cm) hg 32,0 / br 34,0 / dp 0,2
associatie handwerken, cursus, handwerkonderwijs, onderwijs, DMC
vorm & decoratie alfabet, kroon, sleutel, kelk, kruis, anker, fauna, dier, zoogdier, hond, hart
inventarisnr. Museum Rotterdam 20200

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken