Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of letterlap gewerkt in gekleurd zijde en naturel linnen op crèmekleurig linnen in kruissteek en reticella

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of letterlap gewerkt in gekleurd zijde en naturel linnen op crèmekleurig linnen in kruissteek en reticella
beschrijving Lange smalle lap van ongebleekt fijn geweven linnen met rondom een zeer smalle zoom van 0,3 cm en vlak daarlangs een open zoomsteek rondom de lap. Op de lap zijn alfabetten geborduurd in gekleurd zijde en uitgevoerd in naturelkleurig linnen in een wegsnij techniek of reticella-techniek. De lap is niet evenwichtig bewerkt. Er zijn verschillende alfabetten geborduurd in kruissteek in zijde in de kleuren grijsblauw, olijfgroen, roodbruin. Deze lopen langs een lange zijde van de lap. Langs de tegenoverliggende lange zijde zijn in naturelkleurig linnen alfabetten uitgevoerd in dubbele stersteken en in een wegsnij techniek, waarbij het alfabet met grote letters loopt van "a" tot en met "S" en eindigt op een "E". In de hoek achter dit alfabet zijn een aantal rechthoekige vlakken die gevuld zijn met verschillende patronen in een open naaiwerktechniek. Langs de tegenoverliggende korte zijde zijn verschillende kleine motieven en sierranden geborduurd in kruissteek in de drie voornoemde kleuren.
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd alfabet, letterreeksen en "mars..".
plaats vervaardiging Nederland, Drenthe of Groningen
datering 1620 - 1640
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, reticella techniek, naaldkant
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 32,0 / br 84,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie alfabet
inventarisnr. Museum Rotterdam 20206

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken