Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of memoriestuk gewerkt in kruissteek in gekleurde wol op grof wit katoen met tekst, gemerkt “GVB AVT 1894”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of memoriestuk gewerkt in kruissteek in gekleurde wol op grof wit katoen met tekst, gemerkt “GVB AVT 1894”
beschrijving Grote bijna vierkante lap van een grof geweven wit katoenen stramien in mattingbinding. Op de lap is geborduurd in wol in felle kleuren als donkerrood, vuurrood, felroze, wit, lichtgroen, donkergroen, zeegroen en turquoise. Op de voorzijde zijn de kleuren echter zeer verbleekt en doet bijna pastelkleurig aan, uitgezonderd delen van de tekst. Rondom als kader is een rand met bloemtakken geborduurd in een vrije weergave. Middenboven een kleine ronde bloemenkrans met aan weerszijden initialen, links "GVB" en rechts "AVT" en recht eronder het jaartal "1894" Daaronder in oorspronkelijk rode wol maar nu tot roze verbleekte wol de tekst, verdeeld over vier zinnen en in romeinse kapitalen in kruissteek: "DE LANDBUOW IS ONS LUST / DE VEETEELT IS ONS LEVEN / ALLES WAT WY HEBBEN / IS ONS VAN GOD GEGEVEN." Daarbij zijn de letters "O" en "U" in het woord "landbouw" in de verkeerde volgorde geplaatst. Onder deze tekst in rode wol "TER GEDACHTENIS VAN / ITM / KVV".
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Tekst en initialen geborduurd: " GVB / 1894 / AVT / DE LANDBUOW IS ONS LUST / DE VEETEELT IS ONS LEVEN / ALLES WAT WY HEBBEN / IS ONS VAN GOD GEGEVEN. / TER GEDACHTENIS VAN / ITM / KVV".
plaats vervaardiging Nederland
datering 1894
technieken textiel, geborduurd, tapisserie, kruissteek
materiaal katoen, wol
afmetingen (cm) hg 54,0 / br 52,0 / dp 0,2
associatie handwerken, memorie, landbouw, veeteelt, boerderij
vorm & decoratie bloem, flora, blad, rank, krans, tak, memoriestuk
inventarisnr. Museum Rotterdam 20210

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken