Museum Rotterdam

Collectie

Onvoltooide merklap gewerkt in kruissteek met gekleurd zijde op wit katoen met linneneffect en omzoomd met papier

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Onvoltooide merklap gewerkt in kruissteek met gekleurd zijde op wit katoen met linneneffect en omzoomd met papier
beschrijving Vierkante lap van wit katoen met rondom een zoomrand van 0,4 cm. Langs de onderzijde, linker- en rechterzijde een rand van papier waarop de datum "11 mey 1796" te lezen staat. Deze stroken papier zijn met grote rijgsteken vastgezet op de omgaande geborduurde sierrand. De lap is rondom, geheel bovenaan en op het onderste gedeelte geborduurd met zijde in de kleuren groen, geel, zalmroze, ivoorkleur, lichtblauw, zwart, kanariegeel, lichtgroen, zeer lichtgroen, donkerroze, donkerblauw, oudroze, en beige. Rondom een golvende rand met eikelmotief. Vlak langs de bovenrand een alfabet in romeinse kapitalen, zonder letter "J" en aansluitend een cijferreeks van "1" tot en met "0" en aansluitend het begin van repeterende cijfers. Onderaan drie verschillende vazen met boeketten, linksonder een gecanneleerde orenvaas met een vrij vormgegeven kleurig boeket met verschillende bloemen, in het midden een lage wijde orenpot met een ranke vertakte stengel waaraan verschillende bloemen en rechtsonder een buikvaas met chinoiserie en boeket van verschillende bloemen met zwarte accentrand.
herkomst De stroken tekst komen uit "De voorgeschiedenis van de Algemeene Landsdrukkerij", 1796. De landsdrukker was in dat jaar Isaac Scheltes, een oudgrootvader van de schenkster. Mogelijk heeft zijn vrouw Maria Elisabeth de Rasière de rand aangebracht en komt de merklap uit hun familie (Scheltus, de Rasière, Moerkerken of Oosterling).
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd alfabet, letterreeks en cijferreeks. Op het papier waarmee de randen zijn afgedekt: "11 mey 1796".
plaats vervaardiging Nederland
datering 1750 - 1796
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal zijde, katoen, papier
afmetingen (cm) hg 48,0 / br 48,0 / dp 0,2
associatie handwerken, Maria Elisabeth de Rasière, Isaac Scheltes, Scheltus, de Rasière, Moerkerken, Oosterling
vorm & decoratie alfabet, flora, bloem
inventarisnr. Museum Rotterdam 20211

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken